Průměrný Evropan dluží 300 tisíc korun

Redakce EKO, ČTK
2. 11. 2005 19:01
Brusel/Praha - Každý obyvatel Evropské unie - včetně nemluvňat - dluží v přepočtu více než 300 tisíc korun na hypotečním úvěru.

Vyplývá to ze statistik Evropské federace hypoték (EMF), která dnes zveřejnila svou expertní zprávu.

V té se píše i o situaci v jednotlivých zemích. Tak například v Česku dlužil každý člověk v přepočtu na hlavu ke konci loňského roku 644 eur, tedy bezmála 20 tisíc korun.

Experti EMF zjistili, že hlavní vliv na výši dlužených peněz mělo loňské rozšíření Evropské unie. Do loňského května byl totiž objem úvěrů na bydlení stabilní. S příchodem nových členů se však situace dramaticky změnila.

"Za posledních pět let činil průměrný růst hypotečního trhu 8,5 procenta ročně. Loni však zrychlil až na 9,7 procenta a celkový objem hypoték v 25 zemích EU dosáhl zhruba 4,7 bilionu eur (141 bilionů korun)," píše se ve studii.

Objem hypotečních úvěrů tak nyní dosahuje zhruba 45 procent HDP celé unie.

Češi a Slováci bodují...

Pro srovnání v Česku loni vzrostl objem hypoték o téměř 35 procent a dosáhl 7,6 procenta HDP.

Experti se shodují, že v tuzemsku tak existuje prostor pro další růst, byť se nejspíš mírně zpomalí s růstem úrokových sazeb. Přesto již v roce 2004 objem hypoték v Česku činil celkem 6,5 miliardy eur (asi 195 miliard korun).

Hypoteční trh zažívá boom i na Slovensku, kde podíl hypoték na HDP dosahuje pouhých 2,5 procenta, ale hypoteční trh zde loni vzrostl o úctyhodných 82 procent.

Průměrný Slovák však na hypotéce stále dluží čtyřikrát méně (156 eur, tedy 4680 korun) než obyvatel Česka.

Jedinou středoevropskou zemí, kde je hypoteční trh rozvinutější než v Česku, je Maďarsko, kde podíl objemu úvěrů na HDP dosahuje téměř 10 procent a každý Maďar v přepočtu dluží 768 eur (zhruba 23.000 korun).

Navzdory stále větší oblibě Čechů a Slováků v úvěrování svých bytových potřeb však obě země stále výrazně zaostávají za vyhlášenými "milovníky" hypoték, kterými jsou Dánové.

... ale prvenství má Británie

Každý obyvatel této malé skandinávské země dluží v průměru 32.292 eur (téměř 970.000 korun) a podíl objemu hypoték na HDP představuje téměř 90 procent. "Za Dány příliš neztrácejí Nizozemci, kteří dluží jen o zhruba 500 eur (asi 15.000 korun) méně," píše se ve studii.

Navzdory oblíbenosti hypotečních úvěrů v Dánsku a Nizozemsku je ale největším evropským  hypotečním trhem Velká Británie, kde objem hypoték činí celkem 1,2 bilionu eur (36 bilionů korun) a tvoří tak asi čtvrtinu celkového hypotečního trhu v unii.

 

Právě se děje

Další zprávy