General Motors propustí 10 tisíc lidí, sníži i platy

Ekonomika Ekonomika
10. 2. 2009 16:29
Automobilka propouští a bude snižovat mzdy. Až o deset procent.
Elektromobil EV1 od firmy General Motors.
Elektromobil EV1 od firmy General Motors. | Foto: Wikimedia Commons

New York - Propouštění ve Spojených státech v důsledku krize pokračuje. Automobilový gigant General Motors oznámil, že letos sníží počet svých zaměstnanců o deset tisíc. Ani pro ty, kteří zůstanou však nemá dobré zprávy. Připravuje totiž i snižování platů.

Podle ČTK jsou nová opatření dalšími kroky ke snížení provozních nákladů ještě před tím, než vedení koncernu předloží americké vládě svůj restrukturalizační plán jímž bylo podmíněno poskytnutí krátkodobých úvěrů. Ty mají třem největším automobilkám pomoci překonat krizi.

General Motors a Chrysler, které státní pomoc přijaly, mají na předložení restrukturalizačních plánů čas do 17. února.

General Motors nyní zaměstnávají 73 tisíc lidí, z toho 29 500 v Spojených státech. O místo při propouštění přijde 3 400 Američanů. Většina zaměstnanců v USA bude mít také od května nejméně do konce letošního roku sníženou mzdu.

Největší přiškrcení platů čeká vedoucí pracovníky, kterým z výplaty zmizí deset procent původní částky. Zbylým zaměstnancům pak společnost odebere mezi sedmi a třemi procenty platu.

Právě v USA pocítil gigant největší pokles v poptávce po nových vozech - jen v lednu o 49 procent. Už vloni přitom prodal koncern o 11 procent vozů méně než v minulosti a opustil tak pozici světové jedničky v prodeji osobních aut.

GM není prvním gigantem, který musí hromadně propouštět. O práci v nadnárodních společnostech jako Hewlett Packard nebo Caterpillar přišlo v uplynulých měsících přes půl miliónu lidí.


 

Právě se děje

Další zprávy