Gazprom chce vlastní plynový zásobník v Čechách

Ekonomika Ekonomika
17. 12. 2008 13:37
V Čechách je zatím provozuje jen RWE Transgas a Moravské naftové doly
Bez zásobníků na trhu neuspějete. Ví to i Gazprom.
Bez zásobníků na trhu neuspějete. Ví to i Gazprom. | Foto: Reuters

Moskva - V Čechách možná vznikne další podzemní zásobník plynu. Pět set milionů kubíků zemního plynu chtějí pod zemí skladovat Gazprom export a MND Gas Storage.

Dohodu svým podpisem v Moskvě stvrdili předseda představenstva Gazpromu Alexandr Medveděv a zástupci MND Radek Lucký a František Komárek.

"Skupina Gazprom je jedním z největších a nejvýznamnějších exportéru zemního plynu do Evropy. Budování sítě nových podzemních zásobníků plynu v Evropě souvisí s nutností zajisti maximální spolehlivost v dodávkách zemního plynu," prohlásil Medveděv.

"Skupina MND disponuje vhodnými geologickými strukturami k vybudování nového podzemního zásobníku plynu. Gazprom má velký zájem studovat možnosti realizace tohoto projektu, který by přispěl k energetické bezpečnosti nejen pro Českou republiku, ale i okolní státy," dodal.

Místopředseda představenstva MND Gas Storage Radek Lucký potvrdil, že v následujících dvanácti měsících budou odborníci zkoumat potřebné studie a poté se rozhodne, zda projekt realizovat, či nikoli.

Stavba zásobníků je důležitou podmínkou pro ty, kdo u nás chtějí prodávat plyn a konkurovat tak lídrům trhu - Transgasu a německému koncernu E.ON. Bez možnosti ukládat plyn se do obchodů ve větším měřítku nemohou nezávislí obchodníci pustit, nedostatek zásobníků tak brání rozvoji volného trhu.

V Čechách zatím provozují zásobníky jen RWE Transgas a Moravské naftové doly. O vlastní zásobárnu v jižních Čechách usiluje také Česká energetická. Gazprom s MND by se staly čtvrtým hráčem na trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy