Francouzská vláda se zpovídá z obchodů s akciemi

dkl
12. 10. 2007 11:40
Ministryně pochybení odmítá
Na výstavu do Paříže dorazil i Airbus A380.
Na výstavu do Paříže dorazil i Airbus A380. | Foto: Reuters

Paříž - Francouzská ministryně financí Christiane Lagardeová popírá, že by její ministerstvo pochybilo při obchodování s akciemi firmy EADS, která je mateřskou společností Airbusu.

Parlamentní komisi musí doložit důkazy, že úředníci nezneužili zprávy o problémech, do kterých se Airbus dostával.

Pokud by totiž měli informace, že Airbus ohlásí další zpoždění svého projektu letadla A380, a přesto s akciemi obchodovali, dopustili by se takzvaného insider tradingu. A ten je trestný.

Úředníci měli povolit nákup akcií od menších akcionářů státní bankou CDC, přestože věděli, co se blíží. Prodejce by tak nepovoleně uchránili od velkých ztrát na úkor státní pokladny.

Media v poslední době přinesla informace, že právě toto se stalo a ministerstvo tak zneužilo informace.

Stát se to mělo loni v červnu.

Bez chyb

Ministryně uvádí, že si ministerstvo počínalo zcela správně a s ohledem na to, že akcie EADS se dostávaly pod tlak kvůli zpožďování dokončení letadla A380. To poslalo akcie směrem dolů a během krátké chvíle ztratily čtvrtinu své ceny.

Nepravosti ovšem naznačuje i zpráva akciového regulačního úřadu AMF. Ten poslal francouzskému prokurátorovi zprávu, která hovoří o velkých přesunech akcií těsně před oficiálním oznámením problémů.

Francouzský tisk, který tvrdí, že má zprávu k dispozici, uvádí, že 21 bývalých a současných manažerů je podezříváno z insider tradingu.

To popohnalo parlamentní komisi, aby se na roli ministerstva v celé kauze podívala. Vláda Francie je totiž největším akcionářem EADS.

 

Právě se děje

Další zprávy