Finanční krize pokračuje. Velké banky jsou na prodej

Pavla Adamcová Pavla Adamcová, hjp
18. 9. 2008 9:30
V jednáních jsou Morgan Stanley a Washington Mutual
Ilustrační záběr.
Ilustrační záběr. | Foto: Reuters

New York/Londýn - Půjčka od americké centrální banky (Fed) ve výši 85 miliard dolarů pojišťovně AIG uklidnila akciové trhy jen na chvíli.

Největší bankovní instituce se snaží ochránit své akcie před pádem na dno a spouštějí vlnu jednání o sloučení.

Jen co se na fúzi za 12,2 miliardy liber dohodla největší britská hypotéční banka HBOS s bankovní společností Lloyds, vynořily se spekulace o tom, že investiční gigant Morgan Stanley jedná o sloučení s bankovní skupinou Wachovia.

Jak informovala CNBC, zájem by měly i HSBC Holdings a čínská CITIC Group.

Morgan Stanley je nyní spolu s Goldman Sachs bankovním pilířem amerického finančního trhu - jsou to poslední dvě samostatné investiční banky, kterým se zatím podařilo přežít finanční krizi.

Morgan zatím váhá a jednání nekomentuje. Rozhoduje se, zda si udržet nezávislost, nebo přistoupit ke spojení, a jedná i s dalšími bankami. Podle CNBC by si Morgan Stanley v případě fúze vybral bankovní instituce s dostatečně silným kapitálem.

Souvislosti: Banky začaly kvůli krachům plánovat velké svatby

Mezitím stačily do médií prosáknout informace o tom, že se k prodeji nabídla obří americká spořitelna Washinton Mutual. I tu postihly ztráty z hypoték.

A kdo o ni projevil zájem? Žádná "béčka", agentura Bloomberg zmiňuje JPMorgan Chase & Co., Citigroup, Bank of America či Wells Fargo & Co.

Washington Mutual podle agentury Reuters najala na organizaci vlastní aukce giganty Goldman Sachs a Morgan Stanley. Prodej však ještě není hotovou věcí a společnost zvažuje i další možnosti. Zástupci Washington Mutual se ke zprávám nevyjádřili.

"V současnosti je v bankovním světě na prodej vše," říká Ralph Cole, portfolio manažer z Ferguson Wellman Capital Management.

Čtěte také:

 

Právě se děje

Další zprávy