Banky začaly kvůli krachům plánovat velké svatby

Ekonomika Ekonomika, Red Eko
17. 9. 2008 12:15
Největší bankovní domy uvažují o spojení

New York/Londýn - Finanční trh se jen těžko vzpamatovává z krachů v uplynulých dnech. Banky si nejsou ničím jisté a touží po stabilitě, řada z nich proto přistupuje k úvahám o fúzích.

Jednou takovou by podle internetového portálu BBC mohlo být sloučení největší hypotéční banky ve Velké Británii, gigantu HBOS, a britské retailové bankovní společnosti Lloyds.

Jejich spojení by nicméně znamenalo vznik společnosti s 28procentním podílem na britském trhu hypoték.

Přestože obě společnosti tuto zprávy zatím odmítly komentovat, akcie HBOS vylétly směrem nahoru.

Ještě ráno totiž oslabovaly o více než polovinu. Londýnskou burzu ovládaly obavy, že HBOS nebude schopna získat na úvěrových trzích potřebné finance a je příliš závislá na krachu Lehman Brothers.

Být nezávislý, nebo přistoupit ke sloučení?

O tom, zda zůstat nezávislý, nebo přistoupit ke spojení s jinou bankou, uvažuje i jeden z největších hráčů na Wall Street Morgan Stanley.

"Někteří lidé z vedení Morgan Stanley připouštějí, že výkyvy v ceně firemních akcií by mohly vést ke hledání partnera pro fúzi. Tím by pak byla banka s dostatečně silným kapitálem," píše se na internetovém portálu CNBC.

I v tomto případě ale investiční banka odmítla úvahy o sloučení komentovat.

Aby Morgan Stanley uklidnil své klienty, uspíšil vydání svých hospodářských výsledků a oznámil, že jeho zisk za třetí čtvrtletí klesl o tři procenta na částku 1,43 miliard dolaru.

Na akcii to znamená zisk ve výši 1,32 dolaru, přičemž analytici očekávali pouhých 0,78 dolaru za akcii.

Čtěte více:

Speciál Aktuálně.cz: Vše o finanční krizi

 

Právě se děje

Další zprávy