Finanční krize kosí ředitele i řadové zaměstnance

alt
25. 3. 2008 12:00
Wall Street pro začátek propouští 34 tisíc lidí
Budu tu jště zítra pracovat?
Budu tu jště zítra pracovat? | Foto: Reuters

New York - Od řidičů limuzín po generální ředitele - na dlažbě Wall Street skončilo za posledních devět měsíců více než 34 tisíc lidí.

Vyplývá to z údajů jednotlivých bank. A propouštění zdaleka není konec.

Finanční krize stála místo například šéfa Citigroup Charlese Prince a 6200 zaměstnanců. To jsou ale jen necelé dvě procenta firmy. U Lehman Brothers představuje pět tisíc propuštěných skoro pětinu pracovní síly.

V ponurém žebříčku následuje Bank of America s 3650 propuštěnými a Morgan Stanley s necelými třemi tisíci.

Bear Stearns se zatím rozloučila s 1550 lidmi v čele s generálním ředitelem, další velké propouštění se ale čeká. Banka totiž téměř zkrachovala a přebírá ji zřejmě konkurenční JPMorgan Chase.

Kolik ještě? Odhady se různí

Jako první přišli loni na řadu lidé zabývající se obchodováním s hypotékami. Problémy se postupně šířily i na obchodníky s dluhopisy nebo investiční bankéře. Jen v druhé polovině roku ztratilo práci 17 tisíc lidí.

Teď si musí nové zaměstnání hledat i mnoho právníků a dalších profesí, uvádí agentura Bloomberg. Propouštění je druhé nejhorší od roku 2001, kdy splaskla technologická bublina.

"Krize je mnohem horší než v roce 2001, a nevíme, jak dlouho potrvá," řekla agentuře Bloomberg Jo Bennettová z firmy Battalia Winston International, která se zabývá náborem manažerů. "Během dvou let by mohlo být zrušeno i víc než sto tisíc míst," dodala.

Úředníci města New York jsou méně pesimističtí, včera předpověděli, že finanční sektor ve městě přijde do konce příštího roku ještě o 20 tisíc míst.

Město odhaduje, že za rok 2007 se zisky firem na Wall Street propadly o 80 procent, uvedla agentura Reuters.

Čtěte více:

JPMorgan zvýšila nabídku na koupi Bear Stearns
OECD: Amerika je na prahu recese. Čína se raduje
Akcie Visa jsou na burze. Emise v USA byla rekordní

 

Právě se děje

Další zprávy