JPMorgan zvýšila nabídku na koupi Bear Stearns

mha
24. 3. 2008 15:20
Dostane se banka z krize?
Propad akcií na světových trzích, New York, leden 2008
Propad akcií na světových trzích, New York, leden 2008 | Foto: Reuters

USA - Americká banka JPMorgan Chase stále usiluje o koupi konkurenční společnosti Bear Stearns. Původně za akcii nabízela 2 dolary, teď nabídku zvýšila na pětinásobek, tedy 10 dolarů za akcii. Cena za převzetí rozhodujícího podílu tak přesahuje miliardu dolarů.  Informovala o tom agentura Reuters.

Motivem nečekaného zvýšení nabídky je zřejmě snaha uklidnit rozhněvané akcionáře Bear Stearns, kteří s původní cenou nebyli spokojeni. I deset dolarů za akcii je pořád zlomek ceny, za kterou se cenné papíry banky prodávaly před jejím zhroucením. Podle upravené nabídky teď mohou své akcie převést na akcie JPMorgan v přibližném poměru 1 ku 0,21.

Největší z akcionářů banky, britský multimilionář Joe Lewis, vlastní asi 12,1 milionů akcií zakoupených za 104 dolarů za kus. Kvůli ohrožení své investice hodlá zabránit převzetí banky všemi dostupnými kroky a shání investora, který by nabídl více než JPMorgan.

Banka Bear Stearns byla ohrožena krachem na americkém úvěrovém trhu a kritickou situaci musel začít řešit i Fed, americká centrální banka. Ten dojednal původní plán s JPMorgan, ale poslední zvýšení nabídky se jeho představitelům nelíbí a z fúze tak možná sejde.

Dále čtěte:

 

Právě se děje

Další zprávy