Evropský parlament zamítl rozpočet unie

Adam Junek
18. 1. 2006 14:15
Štrasburk - Finance Evropské unie na roky 2007 až 2013 jsou ohroženy. Poslanci Evropského parlamentu totiž odmítli návrh unijního rozpočtu.

"Ne" europoslanců je v tuto chvíli bolestivé hlavně pro nové členské země unie.

Znamená totiž, že se opozdí příliv peněz do evropských fondů, z nichž čerpají pomoc chudší členské země - tedy zejména ty nové - jako Česko.

Právě kvůli tomu před pár dny na Evropský parlament apelovalo Rakousko, které nyní EU předsedá. A také britský ministerský předseda Tony Blair, jehož tým návrh, který v prosinci přijali šéfové států a vlád, připravil.

Parlament zkouší svaly

"Pokud se nedohodneme v prosinci, v lednu, může uplynout rok či dva, než nové země dostanou své peníze," citovala agentura AFP Blaira. "Nové země to bude bolet."

"Jde jen o hru, zkoušení svalů. Parlament chce ukázat, že má nějakou moc. Čeho však chtějí přesně dosáhnout, mi není jasné," uvedl pro deník Aktuálně Paul Hofheinz, prezident Lisabonské rady, sdružení ekonomů v Bruselu. "Rozpočet nakonec schválený bude. A předpokládám, že do konce tohoto roku. Konečně peníze do něj vkládají členské státy a ne europarlament, takže jejich postoj je rozhodující," dodal.

Rozpočet nepodpořilo 541 poslanců z celkových 732 členů EP. Pro bylo pouhých 56 členů europarlamentu. Souhlas Evropského parlamentu je přitom pro rozpočtovou perspektivu nezbytný.

Britský premiér Tony Blair při projednávání rozpočtu EU.
Britský premiér Tony Blair při projednávání rozpočtu EU. | Foto: Reuters

O "napínání svalů" hovořil i český europoslanec Jan Zahradil z ODS. "Nevím, o co kolegům jde. Klub ODS rozpočet podpořil. Rozhodně to ale ukazuje na malou zodpovědnost Evropského parlamentu. Česko tímto krokem nemůže nic získat. právě naopak. Rozpočty vytvářené na každý rok zvlášť by nové země připravily o podstatnou část dotací," upozornil Zahradil.

Poslanci: Rozpočet je nízký

Poslanci tvrdí, že schválené výdaje jsou příliš nízké a unie by tak nemohla plnit, co má. Například by musela zanedbávat programy na podporu vědy a výzkumu.

Europarlament nejvyšší představitele pětadvacítky varoval již v prosinci, že škrty v rozpočtu, které navrhlo britské předsednictví, nejsou pro něj přijatelné.

Parlament požadoval, aby výdaje za sedmileté období dosáhly alespoň 975 miliard eur. Evropská komise dokonce 1,022 biliónu. Státy si nakonec po dlouhém boji odsouhlasily 862,4 miliardy eur.

A co se bude dít s rozpočtem teď. Budou probíhat rozhovory mezi Evropskou radou, europarlamentem a komisí. První setkání rakouského kancléře Schüssela, jako současného předsedy unie, šéfa komise Josého Barrosa a předsedy parlamentu Josepa Borrella se koná ještě dnes. Další pak v pondělí. Na základě těchto schůzek by měla komise zpracovat tak zvanou meziinstitucionální dohodu, která schválení rozpočtu umožní.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy