Evropa varuje: Hračky vybuchují a děti se z nich dusí

Tomáš Fránek
30. 8. 2007 11:34
Úřady za týden nařídily stáhnout šestnáct druhů hraček
Foto: Jaroslav Jiřička

Brno - Úřady po celé Evropě bojují o to, aby se k dětem nedostávaly nebezpečné hračky. Mohou totiž obsahovat rakovinotvorné látky a nebo se děti při hraní s nimi mohou zranit.

Problémy totiž nemá zdaleka jenom největší americký výrobce hraček - společnost Mattel, která musela z prodeje stáhnout miliony hraček vyrobených v Číně. Ty totiž mohly obsahovat příliš mnoho olova a také malé magnety, které děti mohly spolknout.

Foto: Mattel

Mattel stahuje nebezpečné hračky. Také z Česka

Úřady po celé Evropě do posledního hlášení systému Rapex zaevidovaly šestnáct druhů nebezpečných hraček, které musí jak evropští, tak asijští výrobci stáhnout z trhu.

Nebezpečí číhá všude

Například v Dánsku musel výrobce ze Švýcarska umístit na svoje magnetické hračky varování před spolknutím magnetů.

"Byl zaznamenám jeden případ, kdy malý chlapec spolkl magnety a téměř zemřel na perforaci žaludku," je uvedeno v databázi varování před nebezpečnou hračkou.

Ve Velké Británii zase z trhu musí zmizet hračka vyrobená v Taiwanu. Je to imitace žvýkačky, která vybuchne při vytažení z obalu. "Hrozí nebezpečí poškození sluchu a zraku," varovaly britské úřady.

Stažení hraček nařídily také úřady v Polsku, Maďarsku, na Slovensku nebo ve Francii.

Z trhu mizí hračky za miliony

Důvody pro stažení hraček byly různé. Některé z výrobků třeba obsahovaly vysoké koncentrace kovů. V Německu u loutky na ruku byla zase zjištěna přítomnost azobarviv, tedy látky, která je zakázaná a může způsobit rakovinu.

Foto: Ondřej Besperát

Problémy se závadnými hračkami se nevyhnuly ani České republice.

Česká obchodní inspekce objevila na tuzemském trhu nebezpečné dudlíky pro kojence, pískací hračky a dětské skládačky, které obsahují ftaláty, anebo se jimi mohou děti udusit.

Inspekce tak už v prvním pololetí letošního roku zakázala prodej 6642 hraček v celkové hodnotě 1,6 milionu korun. Všechny nesplňovaly podmínky pro uvedení na tuzemský trh.

Vloni inspekce zakázala prodej 35 609 hraček v celkové hodnotě 3,2 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy