Euro na Slovensku? Ceny nerostou, Slováci tomu nevěří

mah
12. 2. 2009 7:36
Potraviny si drží starou cenu, podražily některé služby a doprava
Většina Slovaků si myslí, že ceny po zavedení eura stouply. Podle lednového průzkumu agentury AKO si to myslí 75 procent respondentů.
Většina Slovaků si myslí, že ceny po zavedení eura stouply. Podle lednového průzkumu agentury AKO si to myslí 75 procent respondentů. | Foto: Aktuálně.cz

Bratislava - Měníme menu, nikoliv cenu. Tímto sloganem si chtěli po přijetí eura zachovat přízeń zákazníků slovenští obchodníci. Většina obyvatel Slovenska si myslí opak. Ceny podle nich po zavedení nové měny stouply. Potvrdil to průzkům agentury AKO.

Oficiální statistiky výraznější zvyšování cen, které by souvisely s přijetím eura, nepotvrdily. Mimovládní organizace Sdružení slovenských spotřebitelů však podle slovenského deníku SME zařadila pro přílišné zdražování několik podnikatelů na černou listinu. Sdružení se snaží po přechodu na novou měnu eliminovat vzrůst cen.

Na černou listinu se tak může nově dostat řada kadeřnictví a holičství, která po novém roce zdražovala své služby. Majitelé to zdůvodňovali navýšením nájmů, či cen energií. Sdružení tento argument neuspokojil.

„V prosinci stouply ceny v kadeřnictvích oproti polovině minulého roku v průměru o 40 až 50 procent," uvedl předseda Sdružení slovenských spotřebitelů Josef Lounek.

Dražší jízdenky i káva z automatu

Se zavedením eura musejí hlouběji sáhnout do kapsy obyvatelé Prešovského a Košického kraje, kde zdražila autobusová doprava. A to i přesto, že cena nafty v posledních týdnech klesala. Důvod? Podle mnohých za to může zavedení eura.

Přestože zdražení není rapidní, v řádu několika korun, připlatí si lidé více i v některých fitness centrech, za parkovné, či i za kávu z automatu. V trenčínském hypermarketu Tesco podražila taková to káva o tři koruny. Z původních deseti slovenských korun na současných 13 korun (0,45 eur).

Potraviny nezdražují ve velkém. Na březen však ohlásily zdražení velké slovenské pivovary.
Potraviny nezdražují ve velkém. Na březen však ohlásily zdražení velké slovenské pivovary. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Ceny kávy v restauracích a kavárnách se ve většině případů nezměnily. Jiná je ovšem výše spropitného. Lidé jsou díky euru při placení opatrnější, a výše spropitného pro číšníky tak klesla o čtvrtinu. Zákazníci si totiž neuvědomují hodnotu euromincí a centů. 

„Praxe to rychle spraví. Lidé si na nové sumy, tedy i nové určování spropitného postupně zvyknou," myslí si zmocněnec slovenské vlády pro zavedení eura Igor Barát. Podle Baráta se při spropitném mají lidé naučit zaokrouhlovat na nejbližších 10 centů, při vyšší částce na 50 centů.

Euro nepomáhá turismu

Nově se také budou muset lidé naučit jezdit do Vysokých Tater. Propad turistů je v této vyhledávané lokalitě pro tento rok rekordní. Přijelo o osmdesát procent méně turistů z Ruska, Ukrajiny a Pobaltí. Mnozí analytici si myslí, že Tatrám nepomohlo silné euro. Na nezájmu se také podepsala současná finanční krize.

„Česká koruna prudce oslabuje, forint je na historicky nejslabší úrovni oproti euru. A polský zlotý sa propadá na nejslabší úroveň od zaří 2004," uvedla analytička NextFinance Markéta Šichtařová.

Poláci a Češi si tak snadno spočítali, že se jim dovolená na Slovensko prodraží.

 

Právě se děje

Další zprávy