EU svolává summit, první po rozpadu sehrané dvojky M-S

Karel Toman
8. 5. 2012 14:13
Herman Van Rompuy svolal mimořádný summit o ekonomickém růstu v EU
Takto teď budeme belgického premiéra vídat.
Takto teď budeme belgického premiéra vídat. | Foto: Reuters

Brusel - Prezident Evropské unie Herman Van Rompuy svolává mimořádný summit EU.  Uskutečnit by se měl 23. května. Řešit se na něm budou hlavně otázky podpory ekonomického růstu v Evropě, kterou sužují dopady hospodářské krize.

Van Rompuy o tom informoval na Twitteru.

Právě růst se stal v posledních týdnech v Evropě tématem číslo jedna. Výsledky za první kvartál letošního roku totiž potvrdily, že tvrdý úsporný kurz ekonomiky členských zemí zpomalil natolik, že 12 z nich se momentálně ocitá v recesi.

Už dříve proto EU připustila, že na svých dalších summitech se bude více věnovat růstu.

Hollandeův "schizofrenní" požadavek

Téma ještě zesílilo nedělními volbami ve Francii. Jejich vítěz, socialista Francois Hollande, totiž obrat kurzu EU od škrtů k růstu uděla centrem své kampaně. Jeho představou je růst prostřednictvím investic do velkých evropských infrastrukturních projektů.

EU nedávno podobnou možnost připustila, liší se ale způsobem, jakým chce investice zaplatit. Zatímco Francois Hollande navrhoval získat finance emisí speciálních společných evropských dluhopisů, EU zvažuje spíš navýšení úvěrové kapacity Evropské investiční banky a pružnější využití strukturálních fondů.

Nejen Německo, ale například i italský prezident Mario Monti přitom stimulaci ekonomiky na dluh odmítají, dokonce i jinak mírný prezident EU Rompuy ji nedávno označil za "schizofrenní" požadavek.

Navzdory vítězství "protiúsporného" křídla ve Francii a Řecku tak většinový proud v EU zřejmě nadále považuje za hlavní cestu k růstu strukturální reformy trhu práce, které zemím přinesou větší konkurenceschopnost a trvalejší růst.

Summit tak přinese zajímavý střet nového rozložení sil po odchodu poloviny z dua Merkozy. Nový francouzský prezident totiž opakovaně prohlásil, že bez podpory růstu neratifikuje dohodnutý fiskální pakt.

 

Právě se děje

Další zprávy