EK zasáhne proti italské centrální bance

ČTK, eko
24. 11. 2005 16:18
Brusel - EK zasáhne proti italské centrální bance kvůli bankovním fúzím.
Foto: Profimédia

Evropská komise zahájí příští měsíc proti italské centrální bance právní kroky za to, jak tato instituce nakládala s nedávnými plány bankovních fúzí za účasti zahraničních subjektů. Řekl to dnes komisař pro vnitřní trh Charlie McCreevy.

"Ještě jsem to nepodepsal, předpokládám však, že zahájím postup proti italské centrální bance do Vánoc," řekl komisař agentuře Reuters na bankovní konferenci v Bruselu. McCreevy hodlá italské úřady obvinit z nerespektování pravidel volného pohybu kapitálu a svobody zakládat podnikání všude v EU.

K zásahu nutí komisi především stížnost nizozemské banky ABN Amro. Podle ní jí italská centrální banka znevýhodňovala na úkor domácího konkurenta v souboji o Banco Antonveneta.

Tento případ otřásl pozicí šéfa centrální banky Antonia Fazia, protože se ukázalo, že guvernér měl úzké vztahy s šéfem banky, která byla konkurentem ABN Amro. Fazio však obvinění z nelegálního zvýhodňování domácích subjektů odmítá a výzvy ke svému odstoupení ignoruje.

Jeden z činitelů komise uvedl, že EU pošle Itálii první výstražný dopis a Řím bude mít dva měsíce na odpověď. Jestliže ta bude nepřijatelná, vydá Brusel ostřejší varování, po němž by mohla následovat série dalších kroků až do předvolání Itálie před Evropský soudní dvůr. Výsledkem podobných procesů je většinou uvedení příslušných pravidel v prohřešivší se zemi do souladu s unijní legislativou.

 

Právě se děje

Další zprávy