EK chce 600 miliard na pomoc pro země zasažené krizí

Tomáš Fránek
29. 10. 2008 13:52
Evropská komise bude pomáhat i nezaměstnaným
Bruselské sídlo Evropské komise.
Bruselské sídlo Evropské komise. | Foto: Reuters

Brusel - Evropská komise chce pomoci lidem, kteří kvůli světové finanční krizi přijdou o místo.

A více peněz chce také nalít do fondu, ve kterém jsou prostředky na pomoc zemím postiženým krizí. Částka by se měla zvýšit z 12 miliard eur na 25 miliard eur (asi 600 miliard korun). Potvrdil to eurokomisař Joaquín Almunia. Z fondu už nyní dostane 6,5 miliard Maďarsko.

Není dostatečný

"Jsme si až příliš vědomi toho, že současný strop 12 miliard eur nastavený v regulaci možná nebude v těchto mimořádných podmínkách dostatečný, což jsme již nejen naznačili, ale pracujeme na revizi této regulace," řekla podle agentury Reuters mluvčí Evropské komise Amelia Torresová.

Předseda komise José Barroso zároveň potvrdil, že unie bude pomáhat lidem, kteří kvůli hospodářské a finanční krizi přišli o práci.

Podle odhadu Mezinárodní organizace práce (ILO) na celém světě kvůli krizi zanikne zhruba 20 milionů pracovních míst.
Zasaženy budou podle prognózy nejpravděpodobněji finanční služby, stavebnictví, realitní aktivity a automobilový sektor. Jen Velkou Británii by přitom měl opustit zhruba milion pracujících cizinců.

"Přesně 26. listopadu přijdeme s uceleným plánem obnovy Evropské unie, který bude založen na rámci, který jsme (Evropská komise) dnes odsouhlasili," řekl Barroso novinářům.

Peníze za globalizaci

V Unii už funguje globalizační fond, za jehož vznikem stojí eurokomisař Vladimír Špidla.

Peníze z globalizačního fondu putují na boj s dopady globalizace, tedy především lidem, kteří ztratí pracovní místo, protože se jejich firma přesunula za levnější pracovní silou.

Na zahlazení následků globalizace je v Unii určeno 3,5 miliardy eur (zhruba 84 miliard korun) pro roky 2007 až 2013, to by ale v době krize nemuselo stačit.

 

Právě se děje

Další zprávy