ECB: Světový tok investic není normální

ČTK, eko
28. 1. 2006 14:38
Davos - Masivní tok kapitálu z rozvíjejících se zemí do vyspělého světa je neudržitelný. Rizikem je, že to chudší země poškodí, přestože se snaží západní státy dohnat.
Foto: Profimédia

Na zasedání Světového ekonomického fóra v Davosu se na tom shodli představitelé finančního světa. Vyjádřil se tak například i šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet.

Podle něj je současná situace ve světovém toku investic výrazně nenormální a není v zájmu žádné země. "Je neudržitelné, aby rozvíjející se svět dlouhodobě financoval průmyslově vyspělý svět. Není to v zájmu rozvíjejícího se světa, ani v zájmu světa průmyslového," řekl Trichet na fóru.

Podobně se vyjádřil i indický ministr financí Palaniappan Čidambaram. Ministr uvedl, že rodící se hvězdy jako jeho země jsou na globální ekonomické scéně ohroženy. "Nevyváženost světa se prohlubuje a to má vážné dopady na země jako Indie," dodal Čidambaram.

Silný příliv kapitálu z rozvíjejícího se světa, například z Číny, nyní pozorují Spojené státy. Tyto prostředky financují deficit běžného účtu Spojených států, posilují kurz dolaru a udržují dlouhodobé úrokové sazby na nízké úrovni.

Až ustane příliv kapitálu, nastane problém

Nebezpečím pro světovou ekonomiku je možnost, že by tento příliv kapitálu ustal, což by mělo za následek vážné změny. V první řadě by šel dolar dolů, následoval by nepředvídatelný nárůst amerických úrokových sazeb a za třetí by začaly výrazně růst ceny energií, citovala indického ministra agentura Reuters.

Šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet
Šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet | Foto: Reuters

Svět by podle Tricheta neměl očekávat, že bude Evropa hrát v nápravě disproporcí světové ekonomiky velkou roli. Připomněl, že rozsáhlé úspory zemí, které vyvážejí ropu, jsou příznivé pro finanční trhy, ale nepříznivé pro ekonomiku jako celek. Rostoucí význam rychle se rozvíjejících zemí jako Čína a Indie je tento týden v Davosu velkým tématem.

Spojené státy žádnou bezprostřední změnu toku financí z Číny nepředpokládají. Na trhu s obligacemi ale určité obavy vyvolává to, že čínská poptávka po amerických vládních obligacích slábne. Podle Čidambarama by tok čínských investic mohl změnit nárůst domácí spotřeby, napsala agentura.

 

Právě se děje

Další zprávy