Dobrá zpráva pro Kellnera. Home Creditu padá čínská zeď

Ekonomika Ekonomika
2. 1. 2014 19:30
Čína mění pravidla poskytování půjček. Home Credit může expandovat
Půjčky od Home Creditu v jüanech porostou. Ilustrační snímek.
Půjčky od Home Creditu v jüanech porostou. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Skupině PPF se po šesti letech experimentů otvírá prostor k velkému průniku na čínský trh. Čína totiž začala měnit podmínky, za nichž lze v zemi poskytovat spotřebitelské půjčky.

Jinými slovy se děje přesně to, o co nejbohatší Čech a majitel PPF Petr Kellner dlouho usiloval. Ve svém aktuálním vydání to píše česká verze časopisu Forbes.

Úvěrová společnost Home Credit ze skupiny PPF podniká v Číně od roku 2007. V zisku i tržbách je pro ni už nyní Čína druhým nejdůležitějším trhem po Rusku, loni zde za první půlrok vydělala v přepočtu přes 800 milionů korun. Na většině území přitom Home Credit půjčuje peníze jen přes lokální prostředníky, což je provizorium, k němuž bylo nutné přistoupit kvůli tvrdým regulačním podmínkám.

Napřímo dosud Home Credit fungoval jen v jednom městě, Tianjinu. Šlo o experimentální režim, který měl čínským úřadům posloužit pro odzkoušení kreditního byznysu v praxi.

Nyní se zdá, že test se podařil. Věci se dávají do pohybu. Už v červenci čínská státní rada odsouhlasila novou doktrínu, podle které bylo třeba dát ekonomice nový impulz a nastolit volnější režim ve finančních službách. Uvolnění se mělo týkat i spotřebitelských půjček. Až do září vše vypadalo jen jako vágní příslib.

Pak se ale do věci vložila čínská centrální banka, která bankám a finančním skupinám uděluje licence. Nejdřív oznámila, že pilotní program, jehož součástí je i byznys Home Creditu v Tianjinu, rozšíří do dalších deseti čínských měst. Druhou, důležitější zprávu vydala koncem listopadu. V ní už se totiž o žádném teritoriálním omezení nemluví, takže firmy, které na trhu fungují, by mohly teoreticky začít žádat o celonárodní licence.

Home Credit o toto povolení bude mít jistě zájem, zatím však celou situaci analyzuje a nechce nic uspěchat, čemuž odpovídá i neurčité vyjádření firmy pro Forbes.

„Rozhodnutí čínských orgánů podpořit růst domácí poptávky také formou dalšího rozvoje spotřebitelského financování vítáme. Naše další kroky však začneme činit v závislosti na konkrétních opatřeních regulátora poté, co nová úprava vstoupí v platnost," řekl časopisu mluvčí Home Creditu David Sahula.

 

Právě se děje

Další zprávy