Desetitisíce zaměstnanců GM stávkují. Po 37 letech

dkl
25. 9. 2007 9:50
Stávka může firmu stát miliardy
Stávkující zaměstnanec General Motors
Stávkující zaměstnanec General Motors | Foto: Reuters

Washington - Odbory, které zastupují zaměstnance automobilky General Motors, se pustily do stávky. Svým 73 tisícům členů poslaly jasný vzkaz: odložte nářadí, stávkuje se.

Je to poprvé od roku 1970, kdy se tento výrobce aut musí vypořádat se stávkou. Té se management i odbory snažily vyhnout poslední dva měsíce, kdy hledaly společnou řeč ohledně zdravotního pojištění a jistoty práce pro zaměstnance.

Stávky v automobilkách:

Přerušení práce přichází pro firmu v tu nejnevhodnější dobu. Z linek právě sjíždí nové modely Buick Enclave, GMC Acadia a Saturn Outlook. Ty se prodávají nad očekávání dobře a mají velmi krátké dodací lhůty.

To by ale stávka mohla změnit.

Miliardové ztráty

Analytici odhadují, že pokud bude trvat víc než týden až dva, bude GM čelit ztrátám v miliardách dolarů.

"Dlouhodobá stávka by pro automobilku měla tvrdé důsledky. Během prvního měsíce by stála firmu přes osm miliard dolarů, druhý měsíc pak přes sedm miliard dolarů," napsal analytik Brian Johnson z Lehman Brothers ve své zprávě investorům.

Koncept Cadillacu z dílny GM
Koncept Cadillacu z dílny GM | Foto: GM

Na druhou stranu uvádí, že několikadenní stávka by společnosti příliš neublížila. Naopak by mohla pomoci částečně vyprázdnit sklady a uvolnit místo novým modelům.

Denně stávkou přijde GM o 12 200 automobilů.

Protesty začaly včera večer, kdy desetitisíce pracovníků z osmdesáti továren opustily svá pracoviště. Téměř okamžitě začalo další kolo jednání mezi odbory a firmou.

"Jistota zaměstnání je hlavním tématem jednání," uvádí pro Businessweek Ron Gettelfinger, šéf odborů.

Česká zkušenost

S tvrdým vyjednáváním, které končí až stávkou, má zkušenost i největší česká automobilka Škoda Auto. Zatímco v GM je stávka až posledním řešením, Škoda jí čelí téměř každoročně.

V USA jde pracovníkům o zajištění práce a zdravotního zabezpečení, v Česku jde odborářům v prvé řadě o platy.

Letošní jednání vyústila až k omezení výroby. Celozávodní zastavení výroby ale neproběhlo.

 

Právě se děje

Další zprávy