Škoda má dohodu o platech, stávka se ruší

Dušan Klimeš, Miroslav Čepický
18. 4. 2007 15:39
Růst bude poloviční, než chtěly odbory
Foto: Škoda auto

Mladá Boleslav - Po týdnech urputných jednání a jednodenní stávce se odbory ve Škodě Auto dohodly s vedením na růstu mezd a nové kolektivní smlouvě.

"Celkový roční nárůst platů zaměstnanců bude činit 12,7 procenta," sdělil dnes personální ředitel firmy Martin Jahn. Místo inflační doložky dostanou příští rok zaměstnanci jednorázový bonus 2500 korun.

Kvůli stávce by firmě neměla ani vzniknout žádná výrazná škoda. Vedení má v ruce deklaraci, ve které se s odbory dohodlo, že zpoždění ve výrobě zaměstnanci doženou.

Původně odbory požadovaly, aby celkové navýšení mezd pro další rok činilo až 24 procent. Škoda nabízela deset, později i třináct procent.

Foto: Škoda Auto

Čtěte podrobnosti o stávce ve Škodovce:

Pak ale svůj "vylepšený" návrh stáhla a vše skončilo úterní poklidnou stávkou, která se odehrála uvnitř areálu automobilky.

Pokud by dnes nedošlo k dohodě, čtvrtek by byl dalším dnem, kdy by z pásů Škody sjelo buď méně nebo dokonce žádné auto.

Vysoké požadavky šéfové odborů vysvětlovali tím, že loni firma měla rekordní zisk a část z něj by tak měl připadnout i na zaměstnance.

Rok 2006 znamenal pro Škodu zisk přes jedenáct miliard čistého a produkci 550 tisíc aut.

Prezident ví své

Jenže s tímto postupem příliš nesouhlasí analytici, své si k tomu řekl i prezident republiky.

Podle Václava Klause hrozí, že vysoké požadavky odborů ve Škodě by mohly mít demonstrační efekt na další odborářské organizace, které pak budou požadovat nereálný růst mezd.

Foto: Aktuálně.cz
Blog Aleše Michla: Čínské auto pro škodovácké odboráře

"Škoda Auto je etalonem pro jiné firmy jak z automobilového oboru, tak z širšího spektra zpracovatelského průmyslu. Myslím, že mzdová nákaza skutečně hrozí," říká analytik HVB Bank Pavel Sobíšek.

"Iracionální nátlak odborů by v Česku spustil mzdovou inflaci a vyústil ve zvyšování úrokových sazeb a zbrždění ekonomického růstu," jde ještě dál analytik Aleš Michl z Raiffeisenbank.

Foto: Škoda Auto

ETA ve stopách Škody

První takové náznaky už jsou dokonce "na stole". Odbory ve společnosti ETA Hlinsko jsou totiž nyní uprostřed ostrých jednání, která pokud do pátku neskončí úspěšně, mohou přístí týden vyústit ve stávku.

Přitom Hlinečtí chtějí přidat "pouze" osm procent. Ovšem i to je podle vedení nereálný požadavek, na který firma nemá dostatečné finanční prostředky a kapacity.

Management nabízí růst maximálně 4,3 procenta.

"Ministerstvo práce mělo k dispozici ekonomické analýzy firmy. To doporučilo, že mzdy mohou růst o šest procent. Toho se držíme. Když jsme navrhli růst mezd o 5,4 procenta, zaměstnavatel nesouhlasil. Proto nyní žádáme osm procent," řekla ČTK předsedkyně odborů v Etě Alena Šírová.

 

Právě se děje

Další zprávy