Deset let s Googlem: Miliardy létají internetem

Redakce EKO
6. 9. 2008 22:10
Nejcenější internetová firma má výročí
Tržní hodnota se pohybuje kolem 176 miliard dolarů, což z Googlu dělá nejbohatší internetovou firmou světa. Na snímku šéf společnosti Eric Schmidt.
Tržní hodnota se pohybuje kolem 176 miliard dolarů, což z Googlu dělá nejbohatší internetovou firmou světa. Na snímku šéf společnosti Eric Schmidt. | Foto: Reuters

San Francisco - Před deseti lety se dva američtí studenti rozhodli vnést do internetového chaosu řád. Vytvořili internetový vyhledávač, který nemá konkurence.

Díky Sergeji Brinovi a Larry Pageovi nyní "vygůglujete" skoro všechno. Ze studentského projektu se stala brána k informacím. Dominantní Google je nejnavštěvovanější webovou stránkou a měsíčně vyhledá 40 miliard dotazů.

Tržní hodnota? 176 miliard dolarů

V letošním druhém čtvrtletí firma hospodařila s čistým ziskem 1,25 miliardy dolarů a ten jí ročně roste o 35 procent. Tržby, které táhnou příjmy z reklamy, vzrostly o 60 procent na 16,59 miliardy dolarů.

Čtyři roky se firma obchoduje na burze a její akcie zpevnily o 50 procent. Tržní hodnota se pohybuje kolem 176 miliard dolarů, což z Googlu dělá nejbohatší internetovou firmou světa.

Google to je YouTube, DoubleClick ...

A v posledních letech Google skoupil hned několik dalších firem. V roce 2006 to byl portál YouTube, za který zaplatil 1,65 miliardy dolarů. Loni převzal za 3,1 miliardy dolarů reklamní firmu DoubleClick, svého rivala na trhu internetové reklamy. 

V červnu 2008 dokonce uzavřel dohodu se svým rivalem Yahoo o spolupráci při prodeji reklamy na internetu a o něco později zpřístupnil svoji encyklopedii Knol, která by se časem mohla stát konkurentem Wikipedie.

Posledním úspěchem Googlu je vlastní prohlížeč Chrome, který má ohrozit dominanci prohlížeče Internet Explorer od Microsoftu.

Zisk nadevše. Ozvali se i kritici

Na hlavu vedení Googlu však padá také kritika. Trnem v oku je podnikání v Číně či shromažďování osobních údajů.

Před dvěma lety se totiž internetový obr Google dohodl s Čínou, že se dostane na miliardový čínský trh pouze v případě, že budou cenzurovat vyhledávání podle přání Pekingu.

"Na Google.cn jsme odstranili část z výsledků vyhledávání v souladu s čínskými zákony a regulační politikou, abychom zde mohli podnikat," připustil tehdy Andrew McLaughlin z Googlu.

 

Právě se děje

Další zprávy