Daň na benzín se snižovat nebude. Evropa protestuje

Redakce EKO
29. 5. 2008 13:00
Nespokojení evropští řidičí a rybáří vstupují do stávky
S návrhem přišel francouzský prezident Nicolas Sarkozy
S návrhem přišel francouzský prezident Nicolas Sarkozy | Foto: Reuters

Paříž - Návrh francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho zrušit daň z přidané hodnoty uvalené na benzín a naftu v Evropské unii neuspěl. Na drahé pohonné hmoty si tak musíme zvyknout.

Návrh odmítl evropský komisař pro měnové a hospodářské otázky Joaquín Almunia.

"Snížit tímto způsobem negativní důsledky vysoké ceny ropy by bylo v rozporu s dohodou z Manchesteru," prohlásil komisař s tím, že v roce 2005 se členské státy EU zavázaly, že v případě pohonných hmot nesáhnou k daňovým změnám.

Cena benzínu se v USA blíží ke čtyřem dolarům za galon.
Cena benzínu se v USA blíží ke čtyřem dolarům za galon. | Foto: Reuters
Obrazem:
Víme, kolik stojí po ropných rekordech benzín ve světě

Stávky se množí

Proti vysokým cenám pohonných hmot se v Evropě již zvedla vlna protestů. Stávkují britští řidiči kamionů i francouzští rybáři, kteří zatarasili přístavy a příjezdové cesty k největší rafinérii na francouzském pobřeží.

"Celosvětový šok si žádá celosvětové řešení," napsal britský premiér Gordon Brown v Guardianu. Podle jeho slov by se rostoucí ceny benzínu měly důkladně projednat na červencovém setkání předstvitelů G8 v Japonsku.

Nový evropský problém na obzoru

A přídavají se i další. Více než 150 kamionů zatarasilo vjezd do bulharského hlavního města Sofia  a černomořského letoviska Varna.

"Zdá se, že potřebujeme najít řešení pro Evropskou unii," řekl novinářům bulharský ministr dopravy Petar Mutafčev. "Tento problém se netýká jen Bulharska, ale celé Evropy."

Plánované protestní akce mu dávají za pravdu. Ve čtvrtek vstupují do stávky holandští řidiči a na pátek hlásí stávkovou pohotovost rybáři v Itálii a Španělsku. 

 

Právě se děje

Další zprávy