Coca-Cola líčí na Číňany a dá na to miliardy dolarů

djl
3. 9. 2008 12:53
Firma Huiyan je nápojovým premiantem v Číně
Americké společnosti Coca-Cola Co. klesl čistý zisk v posledním čtvrtletí minulého roku na 864 milionů dolarů, když ve stejném období předchozího roku dosáhl 1,2 miliardy.
Americké společnosti Coca-Cola Co. klesl čistý zisk v posledním čtvrtletí minulého roku na 864 milionů dolarů, když ve stejném období předchozího roku dosáhl 1,2 miliardy. | Foto: Reuters

Hong Kong - Nápojový gigant Coca-Cola nabídl 3,5 miliardy amerických dolarů za čínského výrobce džusů Huiyan Juice Group. Firma tak chce získat silnou pozici na rychle rostoucím čínském trhu.

O vážnosti tohoto úmyslu svědčí i to, že firma nabídla v přepočtu na jednu akcii trojnásobek její skutečné hodnoty - 12,20 hongkongských dolarů. Informace přinesla agentura Reuters.

Huiyan drží na čínském trhu s ovocnými džusy a nápoji asi 43procentní podíl. Podle představitelů Coca-Coly se tak jedná o velmi atraktivní investici.

"Prozatím se jedná o malý trh v rámci potravinového trhu. Zároveň ale jde o prudce rostoucí trh, což je dáno rychle rostoucími soukromými příjmy čínského obyvatelstva," potvrdila očekávání Coca-Coly Emma Liu, analytička společnosti Nomura Securities.

Coca-Cola zveřejnila, že má již od tří akcionářů příslib odprodeje akcií. Ten však ještě musí potvrdit čínská vláda.

Kromě několika čínských firem, které mají v Huiyan podíl, drží asi 23 procent akcií společnost Danone a dalších 6,8 procent investiční skupina Warburg Pincus. Ta je mimo jiné držitelem majoritního počtu akcií ve společnosti Centrum Holdings, mateřské firmě Aktuálně.cz.

Související:

 

Právě se děje

Další zprávy