CME ovládne ukrajinské televize

ČTK, eko
4. 11. 2005 14:55
Praha / Hamilton - Americká mediální společnost získává kontrolní dvoutřetinový podíl v ukrajinském mediálním holdingu Ukrpromtorg.

Firma Central European Media Enterprises (CME), která v Česku ovládá televize Nova a Galaxie Sport, získává kontrolní podíl v ukrajinských televizních stanicích. V tiskové zprávě oznámila, že uzavřela dohodu se společností Dertus Finance Group Limited o odkupu dvoutřetinového podílu v ukrajinském mediálním holdingu Ukrpromtorg.

Ukrpromtorg vlastní vlastní kyjevské televizní stanice Gravis a Channel 7, licenci na 24hodinové místní pozemní vysílání v Kirovogradu a další podíly v televizním vysílání. Firma doplnila, že hodnota transakce činí přibližně sedm milionů USD (asi 171 milionů korun), konečná cena bude stanovena na základě hloubkové kontroly.

Vedle terestriálních (pozemních) stanic, které svým signálem pokrývají více než 4,5 milionu ukrajinských diváků, je Ukrpromtorg zároveň jediným vlastníkem společnosti, která vlastní licenci na celostátní satelitní vysílání. Využití této licence umožní CME zpřístupnit získané místní kanály i všem kabelovým televizím a dalším regionálním terestriálním stanicím. Podle tiskové zprávy vlastní

CME navíc opci na odkup dalších 21,5 procenta Ukrpromtorgu. Tato transakce za 3,2 milionu USD by měla být vypořádána do čtyř měsíců od první akvizice. Cílem CME, která už na Ukrajině kontroluje televizi 1+1, je do poloviny příštího roku zasáhnout alespoň 45 procent ukrajinských televizních domácností.

"Tato akvizice je příležitostí pro replikování úspěšného rumunského modelu, který je postaven na provozování více stanic v jedné zemi. Prostřednictvím Studia 1+1 a dalších televizních kanálů upevníme naši pozici na Ukrajině, v zemi s 50 miliony obyvatel," konstatoval generální ředitel CME Michal Garin.

 

Právě se děje

Další zprávy