Čína zelená: odmítá půjčovat velkým znečišťovatelům

dkl
31. 7. 2007 11:44
Černá listina už má třicet firem

Peking - Čínský Úřad pro životní prostředí připravil vůbec poprvé černou listinu, na které je již třicet firem. Jde o velké znečišťovatele prostředí, kterým bude zamezen přístup k bankovním půjčkám.

Na seznamu jsou společnosti z různých odvětví: od výrobců jídla přes papírny až po ocelárny.

Čína si začíná uvědomovat problém se znečištěním životního prostředí, které se zhoršuje s tím, jak rychle šlape ekonomika tohoto státu.

Ovšem přetrvávající uzavřenost Číny zabraňuje zjistit podrobnosti o nejnovější aktivitě úřadů. Není tak jasné, zda se firmy mohou odvolat k nějakému vyššímu úřadu nebo co musí udělat pro to, aby se ze seznamu dostaly.

Chuť je, výsledky ne

Čína si stanovila velmi ambiciózní cíle v oblasti ochrany prostředí. Do roku 2010 by chtěla omezit emise škodlivých látek o deset procent.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Přesto Čína dnes staví dvě nové elektrárny na fosilní paliva každý týden. Západní komentátoři tak předpovídají, že komunistická země nebude schopna svým plánům dostát.

Zástupce šéfa Úřadu pro záležitosti globálního prostředí Lu Sue-tu již dříve uvedl před britskými politiky z komise pro změny klimatu, že jeho země zatím nebyla schopna efektivně zajistit dohody, které by dokázaly emise omezit.

Našlápnutá ekonomika

Přitom ale právě průmyslové podniky, které se řadí k největším znečišťovatelům, jsou i hlavním tahounem "čínského ekonomického zázraku".

Akcie na šanghajské burze dosahují rekordních hodnot, a to právě díky průmyslovým titulům.

Cenné papíry v Číně jdou zcela proti celosvětovému trendu, kdy ostatní burzy zažívají období poklesu a ztrát.

Foto: Aktuálně.cz

Světlá budoucnost

O čínském boomu hovoří i to, že čínská vláda přikázala bankám, aby zvýšily své rezervy.

Tím chce z ekonomiky stáhnout peníze, které by jinak banky rozpůjčovaly a nastartovaly tak další růst.

Vláda chce zkrátka ekonomiku zchladit a dopřát jí oddechu.

Ve světlou budoucnost ve svých prognózách věří i Mezinárodní měnový fond. Ten si myslí, že Čína poroste o 11,2 procenta a vůbec poprvé se tak největší měrou bude podílet na celosvětovém růstu.

 

Právě se děje

Další zprávy