Čína se brání nezpezpečnému jídlu. Uzavře malé výrobny

čtk, mič
11. 7. 2007 11:47
Polovina malých potravinářských firem zmizí
Foto: Reuters

Peking - Čína se rozhodla zamezit skandálům s nebezpečnými potravinami rázným opatřením. Postupně uzavře provozy asi poloviny malých zpracovatelů potravin a veškerý vývoz potravin bude od září nést symbol kontroly na zdravotní nezávadnost.

Oznámil to dnes čínský úřad pro potraviny a léky.

Číně totiž hrozí kvůli skandálům s nebezpečnými potravinami, léky a dalšími produkty celosvětová ztráta důvěryhodnosti.

Ředitel kontroly popraven

Nedostačující čínská kontrola zdravotní nezávadnosti produktů přilákala celosvětovou pozornost poté, co se zdraví nebezpečné látky objevily v sirupu proti kašli v Panamě a potravě pro domácí mazlíčky ve Spojených státech.

Ve Střední Americe a jinde byly nalezeny čínské zubní pasty kontaminované nebezpečnými příměsemi.

Úřad po potraviny a léky v rámci opatření snažících se o posílení důvěry k čínskému vývozu rovněž oznámil přísnější pravidla pro schvalování nových léků. Učinil tak den poté, co byl po nezvykle rychlém odsouzení za korupci popraven bývalý ředitel této kontrolní instituce.

Úřad uvedl, že malí potravinářští producenti, až dosud regulováni jen volně, budou muset modernizovat své provozy tak, aby splnily hygienické normy. Jinak budou tyto firmy uzavřeny. Experti očekávají, že počet těchto firem se do roku 2009 sníží na polovinu.

Podle čínských činitelů je v Číně 448 tisíc potravinářských firem. Z toto má méně než deset zaměstnanců 353 tisíc firem, tedy 79 procent. V loňském roce čínské úřady odebraly oprávnění k provozu 152 tisícům nelicencovaným výrobcům a prodejcům potravin, kteří produkovali a prodávali padělané nebo nekvalitní zboží.

Od loňského prosince pak úřady zavřely 180 malých potravinářských provozů, kde se při výrobě potravin zjistilo používání formaldehydu, nelegálních barviv nebo průmyslového vosku.

 

Právě se děje

Další zprávy