Chybné výpočty úředníků uvrhly svět do časů ropné války

Zdeněk John
19. 3. 2010 16:10
Ostuda amerického ministerstva: neví, kolik je v USA ropy
Ropa se už dlouho obchoduje pod 100 dolary za barel. Ale třeba ji úředníci amerického ministerstva energetiky zase dostanou nahoru...
Ropa se už dlouho obchoduje pod 100 dolary za barel. Ale třeba ji úředníci amerického ministerstva energetiky zase dostanou nahoru... | Foto: Reuters

New York - Spekulanti s ropou si mnou ruce. Potřebují totiž, aby se cena nejcennější energetické suroviny pořádně hýbala, jinak nevydělají. Teď jim k milionům pomohl úřad, který má za úkol svými přesnými údaji naopak trhy uklidňovat.

Každou středu odpoledne dorazí na Wall Street zpráva o zásobách ropy ve Spojených státech. Je to ostře sledovaná událost, něco jako sestava Realu Madrid pro sázkaře před derby s Barcelonou. Nyní se ukázalo, že americké ministerstvo energetiky, které za údaje zodpovídá, posílalo na trh otřesně zkreslené informace.

V některých dnech se údaje od skutečnosti lišily i v řádu milionů barelů. To je skvěle velké množství: takové už dokáže zahýbat s trhem málem jako zprávy o ropné válce.

Deník Financial Times Deutschland upozornil, že v posledních třech letech se data sbírala zastaralým způsobem, a cituje také interní e-maily a analýzy, z nichž vyplývá, že úřad byl na problémy upozorněn poradenskou společností SAIC.

Zpráva o zásobách ropy v USA je považována za indikátor poptávky po energii v západních průmyslových zemích, a proto pohybuje cenou na trzích.

Malá změna, velký výdělek 

To se také v uvedených případech stalo a barel ropy přitom skákal v rozmezí dvou, tří dolarů. V objemech, v nichž obchodují spekulanti, si představte výdělky v řádu milionů dolarů.

Zvláště velké pohyby se odehrály například v září 2009. V té době ministerstvo energetiky poukázalo na pokles zásob v Oklahomě, odkud se dodává ropa označovaná West Texas Intermediate. Rozdíl proti skutečnosti činil čtyři miliony barelů. A cena ropy s dodáním do tří měsíců vzrostla o 2,2 procenta. Jen tak, zničehonic.

Účastníci trhu reagovali na zveřejněné údaje o chybách ve statistice velmi nervózně.

"Údaje z energetického oddělení jsou pro nás velmi důležité," řekl Financial Times Deutschland Francisco Blanch, analytik pracující pro Merrill Lynch. "Pokud budou důležité údaje takto zpochybňovány, jak asi máme dělat kvalitní analýzy, zejména pokud jde o ekonomickou situaci v USA," dodal Blanch.

Úřad: dejte nám víc peněz

Ministerstvo energetiky si už v minulosti stěžovalo na nedostatečný rozpočet. Má prý málo peněz na to, aby jeho analýzy a statistiky byly bezchybné. Nyní pouze reagovalo tak, že zpřísní kontrolu před zveřejněním svých výstupů .
Chce také napříště podrobit zvláštnímu režimu všechny pracovníky, kteří přicházejí do styku s těmito strategickými informacemi, aby se žádné informace na trh nedostaly předčasně, jak se už také stalo.

Skupina ropných analytiků ironicky poznamenala, že pokud budou informace tak kvalitní jako dosud, je jedno, zda uniknou předčasně. Trhy se budou hýbat a spekulanti jásat tak jako tak.

 

Právě se děje

Další zprávy