Češi v životní úrovni dotahují Evropany

dkl, čtk
28. 6. 2007 15:09
Jsou už na čtyřech pětinách EU

Praha - Stejná pozice na žebříčku, přesto blíž Evropě. Tak lze popsat nejnovější stav životní úrovně Čechů v rámci členských států EU, který dnes zveřejnil Eurostat.

Zatímco ještě loni se Čechům podařilo předstihnout Portugalce, za rok 2006 si udrželi sedmnáctou pozici. Přesto se životní úroveň v zemi zvedla a přiblížila standardu Evropy.

Podle HDP přepočteného kupní silou jsou Češi na 79 procentech průměru EU. Česká republika si tak loni polepšila o pět procentních bodů.

Foto: Ondřej Besperát

Lucembursko v čele

Zdaleka nejlépe se mají Lucemburčané, a to již dlouho. Jejich životní úroveň totiž dosahuje 2,8násobku průměru unie.

Rumunsko je v rámci EU na předposledním místě
Rumunsko je v rámci EU na předposledním místě | Foto: Reuters

O polovinu méně pak vykazuje Irsko. Za ním už se jen o malá procenta řadí Nizozemsko, Rakousko a Dánsko.

Překvapením ale nejsou ani poslední pozice. Tam se drží unijní nováčci Rumunsko a Bulharsko. Jejich životní úroveň měřená hrubým domácím produktem je pod čtyřiceti procenty unie.

Přitom v regionu existují i bohatší státy jako Chorvatsko. To je na padesáti procentech EU, přesto do tohoto spolku zatím nevstoupilo.

Druzí mezi nováčky

Mezi nováčky, kteří byli do unie přijati v roce 2004 spolu s Českem, je na tom lépe pouze Slovinsko a Kypr. Ostatní státy se drží za ním.

Hned za Českou republikou si své místo našla Malta. Portugalsko se jako jediná země ze "starých" členů EU umístilo níž než Česko.

 

Právě se děje

Další zprávy