Ceny v USA prudce klesly, domů se staví rekordně málo

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters
19. 11. 2008 18:57
Stavební výroba je nejnižší od roku 1957
Šéf americké centrální banky Ben Bernanke doufá. Situace ale růžová není.
Šéf americké centrální banky Ben Bernanke doufá. Situace ale růžová není. | Foto: Reuters

Washington - Spotřebitelské ceny v říjnu prudce klesly a výstavba nových domů se dostala na historické minimum.Z výsledků ministerstva práce vyplývá, že index spotřebitelských cen klesl o jedno procento, což je více než analytikové z Wall Streetu očekávali. Jde o největší pokles od roku 1947, kdy se tyto údaje začaly sledovat.

Nejvíce k tomu přispěl propad cen energií, který se zastavil na 8,6 procentech, což je největší pokles od roku 1957. Cena benzínu se propadla o 14,2 procenta a podobný výhled se očekává i pro nadcházející měsíc. Rostly tak pouze ceny jídla a to o nepatrných o 0,3 procenta.

Meziročně index spotřebitelských cen vzrostl o 3,7 procenta.

Současně ohlásilo ministerstvo obchodu, že stavební výroba v říjnu klesla o 4,5 procenta. Meziročně je to už více než 12 procent, dodávají analytici.

"Nacházíme se v období nízké inflace. Otázka je, zda se nám díky ekonomickým balíčkům podaří zamezit opaku a přinutit lidi opět k vyšší spotřebě," shodnotil stávající ekonomickou situaci statistik Michael Sheldon z RDM Financial.

Podle slov šéfa americké centrální banky Bena Bernankeho sice finanční injekce situaci na trzích uklidnila, nové údaje ale příliš optimistické nejsou. Ukazují totiž strach obyvatel z dalšího vývoje.

 

Právě se děje

Další zprávy