Cena zlata překročila 500 dolarů

ČTK, eko
29. 11. 2005 9:27
Singapur - Cena zlata dnes poprvé od prosince 1987 překročila psychologicky důležitou hranici.
Foto: Profimédia

Cena se vyhoupla na 500 dolarů za troyskou unci kvůli obavám z inflace a geopolitického napětí. Vzhůru zamířila rovněž platina, která poprvé od roku 1980 překonala hranici 1000 dolarů.

Zlato se vyšplhalo až na 502,30 dolaru, později však o část zisků přišlo. "Lidé hledají alternativní investice k dolarovým instrumentům. Očekávání inflace v příštím roce jsou velmi vysoká," prohlásil analytik Albert Cheng ze společnosti World Gold Council.

Celosvětová poptávka po zlatě se podle organizace World Gold Council ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšila o sedm procent na 838 tun. Vyšší investiční poptávka totiž pomohla kompenzovat zpomalení růstu poptávky ze strany výrobců šperků.

Podle obchodníků však nyní trh se zlatem pravděpodobně čeká vybírání zisků. "Když jsme teď viděli toto magické číslo, mohli bychom vidět určité prodeje," prohlásil podle agentury Reuters jeden ze singapurských obchodníků.

Cena termínovaného kontraktu na platinu s dodáním v lednu se již při pondělním obchodování v New Yorku dostala na krátkou dobu nad 1000 dolarů. Dnes platina tuto hranici překročila i na promptním trhu. Platina se používá hlavně při výrobě šperků a automobilových katalyzátorů.

 

Právě se děje

Další zprávy