Cementárna Cemex převezme operace Holcimu v ČR

ČTK ČTK
28. 8. 2013 17:10
Švýcarský výrobce si vymění některý majetek v Evropě se svým mexickým kolegou.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Curych - Švýcarský výrobce cementu Holcim si vymění některý majetek v Evropě se svým mexickým kolegou Cemex. V rámci reorganizace tak Holcim koupí operace Cemexu v západním Německu a Cemex převezme operace Holcimu v České republice. Oznámila to švýcarská firma ve středečním prohlášení.

Podle vyjádření společnosti Holcim převezme švýcarská společnost provozy kromě Německa také ve Francii a v Beneluxu. Jako součást celé transakce zaplatí Cemexu 70 milionů eur (1,757 miliardy korun) v hotovosti.

V Německu koupí Holcim výrobní závody v západní části země v regionu Severní Porýní-Vestfálsko. Transakce zahrnuje jednu cementárnu, dvě mlýnice, jeden granulátor, 22 provozoven na kamenivo a 79 betonáren.

Cementárna, pískovny a betonárny

V České republice Cemex převezme provozovny Holcim Česko, což zahrnuje jednu cementárnu, čtyři pískovny a 17 betonáren. Holcim je připraven nadále poskytovat servis zákazníkům v Česku ze slovenského Rohožníku. Ve Španělsku spojí obě společnosti své provozy ve všech segmentech - cement, kamenivo a beton. Holcim zůstane majitelem minoritního podílu ve výši 25 procent.

V nejbližších dnech chtějí obě společnosti transakci předložit příslušným úřadům. Dokončení celého obchodu se předpokládá v letošním posledním čtvrtletí a je podmíněno výstupy z auditu hospodaření, takzvaného due dilligence, a souhlasy úřadů.

Změnu pocítí kolem 380 zaměstnanců

Skupina Holcim je jedním z předních světových dodavatelů cementu a kameniva a podle tržní kapitalizace největším producentem cementu na světě. Působí ve více než 70 zemích. Na českém trhu patří mezi přední producenty cementu, kameniva, betonu a dalších stavebnin. Podle internetových stránek firmy se její roční obrat v ČR pohybuje kolem dvou až 2,5 miliardy korun a ve 24 provozovnách zde zaměstnává kolem 380 lidí.

Obě společnosti rovněž spojí své operace ve Španělsku. Holcim pak získá v novém, sloučeném podniku podíl 25 procent. Holcim chce reorganizací svých operací zvýšit provozní zisk nejméně o 20 milionů eur (502 milionů korun), napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy