Bush vybral nového šéfa Světové banky

Red eko, čtk
30. 5. 2007 9:34
Wolfowitze nahradí Robert Zoellick
Foto: Reuters

Washington - Do křesla šéfa Světové banky v létě zasedne bývalý náměstek americké ministryně zahraničí Robert Zoellick. Jako nástupce Paula Wolfowitze, který má banku opustit na konci června, ho určil prezident USA George Bush.

Oznámila to agentura AP s odvoláním na nejmenovaného vysokého vládního činitele.

Zoellickova nominace vyvolala příznivou odezvu u dalších států a Bílý dům očekává, že kandidát bude akceptován vedením banky, uvedl zdroj. Činitel se vyjadřoval pod podmínkou anonymity, protože prezident Bush má nominaci oficiálně oznámit ve středu.

Zoellick (53) má v čele Světové banky nahradit odcházejícího Paula Wolfowitze. Ten se dostal pod tlak vzpoury skupiny vedoucích zaměstnanců banky, kteří proti němu s podporou evropských zástupců využili problémů okolo platu jeho přítelkyně, která musela z banky odejít.

ČTĚTE VÍCE:

Ředitelská rada sice nakonec přiznala, že nic špatného neudělal, v zájmu klidu v bance se s ním však dohodla na rezignaci. V čele Světové banky stojí podle tradice Američan, zatímco sesterskou organizaci Mezinárodní měnový fond vede Evropan. V čele fondu nyní stojí Španěl Rodrigo Rato. Cíl obou institucí je podobný, tedy mírnit dopady chudoby v zemích třetího světa a podporovat jejich rozvoj.

 

Právě se děje

Další zprávy