Bush na posledním summitu: Z krize pomůže volný trh

red eko
23. 11. 2008 11:01
George Bush chce ještě podpořit reformu globálních finančních institucí
Výsledky voleb do Kongresu příliš radosti americkému prezidentovi nepřinesly. Na snímku vítá v Oválné pracovně vedení konkurenční demokratické strany v Senátu.
Výsledky voleb do Kongresu příliš radosti americkému prezidentovi nepřinesly. Na snímku vítá v Oválné pracovně vedení konkurenční demokratické strany v Senátu. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Odcházející americký prezident George Bush a další představitelé zemí Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) v sobotu ve večerních hodinách oznámili, že budou podporovat liberalizaci světového obchodu a zároveň se zasadí o reformu globálních finančních institucí. Uvedla to agentura Reuters.

Podle společného prohlášení politiků je to nejlepší cesta, jak se bránit proti celosvětové hospodářské krizi.

Bush na summitu APEC v hlavním městě Peru, Limě poukázal na důsledky chování politiků v době Velké hospodářské krize 30. let. Podle něj tato krize ukázala, že protekcionismus vede jen k ekonomickému zruinování. Státy by tak neměly napravovat věci regulací, která zabrzdí inovační snahy a zaškrtí ekonomický růst.

Odcházející americký prezident tak mezinárodního setkání využil k obhajobě volných trhů, volného obchodu a svobodných lidí. Tedy principů, které po celou svou dobu "prezidentování" obhajoval. Tyto principy jsou však prý ohrožovány snahami o všeobjímající regulaci.

 

Bush slíbil, že USA budou v nadcházejících týdnech usilovat o konečný průlom v jednání o liberalizaci světového obchodu v rámci Světové obchodní organizace (WTO).

 

 

Právě se děje

Další zprávy