Budvar smí být v unii jen jeden. Ten český, řekl soud

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
29. 7. 2010 16:07
Anheuser-Busch si nemůže zaregistrovat výraz "Budweiser" jako ochrannou známku
Dnes tutéž činnost zvládají kamiony se stovkami koňských sil v motoru
Dnes tutéž činnost zvládají kamiony se stovkami koňských sil v motoru | Foto: Českobudějovický Budvar

Lucemburk/Brusel - Americký pivovar Anheuser-Busch si nemůže zaregistrovat výraz "Budweiser" jako ochrannou známku pro Evropskou unii. Rozhodl o tom dnes Soudní dvůr EU. V některých zemích bloku totiž práva na toto označení byla přiznána českému pivovaru Budějovický Budvar, který s konkurenty vede o tuto značku dlouhodobé spory.

"Rozhodnutí soudu rozhodně vítáme. Považujeme jej za logickou reakci na stav, kdy má Budějovický Budvar registrovanou ochrannou známku s prvkem Budweiser ve většině členských zemí EU," řekl Petr Samec, tiskový mluvčí Budějovického Budvaru.

Americká firma, kterou předloni převzala belgická firma Inbev, si již v roce 1996 požádala u Úřadu pro harmonizaci na vnitřním trhu (OHIM) o registraci "Budweiseru" jakožto unijní ochranné známky, a to pro piva i další alkoholické a nealkoholické nápoje. Českobudějovický pivovar se proti tomu ale ohradil. OHIM jeho námitky vyslyšel a žádosti nevyhověl.

Společnost následně dala žalobu k evropské justici. Loni v březnu ale před druhým nejvyšším soudem v EU neuspěla. "Právo na obchodní užívání výrazu Budweiseru pro pivo již totiž bylo přiznáno v Německu a Rakousku českému pivovaru Budějovický Budvar," uvedl tehdy soud.

Vývoj sporu

19. století - AB začal začal užívat značku Budweiser a její varianty (například Bud, Budweis). Její zavedení údajně prosadil jeden ze zakladatelů pivovaru v americkém St. Louis, když hledal v Evropě vhodný název pro pivo, které by přistěhovalcům z Evropy připomnělo starou vlast. Firma AB si Budweiser i zkrácenou obdobu Bud nechala zaregistrovat pro území USA, již v 19. století se ale na severoamerickém trhu prodával i Budweiser z Budějovic. Zástupci AB se tedy po desetiletí snažili práva ke známkám budějovického piva získat, nejdříve jen pro území USA, což se jim těsně před začátkem druhé světové války podařilo.

1911 - První vlnu vzájemných střetů urovnala smlouva, ve které si dva budějovické pivovary ponechaly právo používat označení Budweiser s přívlastkem Original pro celý svět, AB pak ochrannou známku mohl používat všude kromě Evropy.

1939 - Ve druhé známkoprávní smlouvě se Budějovičtí vzdali označení Bud, Budweis a Budweiser v oblasti od Panamy na sever.

60. léta - Další jednání skončila bez výsledku, stejně tak jako v následujících dvou desetiletích. AB zatím se svým pivem do Evropy pronikl pod značkou Bud a na britský trh po soudním sporu i se značkou Budweiser. V 70. letech začal Budvar registrovat název Bud jako svou značku.

1986 - Začalo další jednání mezi Budvarem a americkým koncernem. AB usiloval o to, aby Budvar, který si na značku zajistil exkluzivitu ve většině evropských zemí, za určité odškodnění oklestil možnost svého působení o další země.

Počátek 90. let - AB se pokusil spor vyřešit vlastnickým proniknutím do českého pivovaru. Návrh ale česká strana nepřijala. Podle tehdejších výroků řady odborníků Američané usilovali jen o převzetí kontroly nad značkou.

90. léta - Uskutečnila se jednání o několika návrzích na smír. Český návrh na odprodej evropských práv na značku "Bud" ztroskotal na ceně, k uzavření dohody nedospěl ani projekt prosazovaný českými chmelaři, kteří navrhovali uzavření smlouvy o převodu známky Bud na Američany za závazek, že AB bude nakupovat žatecký chmel.

Podzim 1996 - AB oznámil, že se stahuje z jednání s českou vládou, protože se údajně ukázalo, že názvy Budweiser a Bud se mohou v Evropě dále prosazovat i bez známkoprávní dohody s Budvarem.

1. května 2004 - ČR vstoupila do EU, podle Smlouvy o přistoupení mezi ČR a EU bude označení Budějovické pivo a Českobudějovické pivo požívat ochrany zeměpisného označení.

Březen 2009 - Druhý nejvyšší soud EU potvrdil dřívější rozhodnutí, které firmě Anheuser-Busch brání v registraci obchodní značky "Budweiser" v EU.

Září 2009 - Evropský soudní dvůr v Lucemburku (nyní Soudní dvůr EU) zpochybnil nárok Budvaru na výhradní používání značky "Bud". Podle rozsudku značka "Bud" nemůže být v EU chráněna na základě dvoustranných smluv, protože unijní právo je jim nadřazené.

29. července 2010 - Soudní dvůr EU rozhodl, že Anheuser-Busch si nemůže zaregistrovat výraz "Budweiser" jako ochrannou známku pro Evropskou unii.

"Jelikož žádný z důvodů kasačního opravného prostředku není opodstatněný, Soudní dvůr zamítá kasační opravný prostředek společnosti Anheuser-Busch v celém rozsahu," uvedl tribunál v prohlášení.

Kdo byl první? Rok 1895 vs. 1876

Pivovar v Budějovicích, který němečtí přistěhovalci pojmenovali Budweiser, byl založen v roce 1895. Americký Anheuser-Busch ale zavedl svoji vlastní americkou značku Budweiser v roce 1876.

Oba pivovary bojují o značku Budweiser a její různé obměny již více než 100 let. Většina sporů ale spadá do nedávných let, kdy českobudějovický Budvar zvýšil export a stal se tak výraznějším konkurentem americkému producentovi.

"Rozhodnutí soudu výrazně stabilizuje naši známkoprávní pozici v EU. Pokud by totiž byla známka registrována pro našeho konkurenta, vedlo by to k souběžnému užívání známek v některých členských zemích, což by mohlo vyvolat novou vlnu soudních sporů," uvedla Helena Lejtnarová, právnička Budějovického Budvaru.

 

Právě se děje

Další zprávy