Dánové stávkují, protože jim zakázali pít v práci pivo

Veronika Skálová Veronika Skálová
8. 4. 2010 14:32
Pivovar Carlsberg sebral zaměstnancům pivo zdarma. Tedy kromě oběda.
Do včerejška měli zaměstnanci Carlsbergu plné lednice piva zdrama. Teď si ho smí dát jen k obědu.
Do včerejška měli zaměstnanci Carlsbergu plné lednice piva zdrama. Teď si ho smí dát jen k obědu. | Foto: Reuters

Kodaň - Který benefit od zaměstnavatele by vám stál za to, abyste kvůli němu začali stávkovat? Pro skladníky a dokonce řidiče dánského pivovaru Carlsberg to bylo neomezené pití piva zdarma.

Čtvrtý největší výrobce piva na světě jej doplňoval do lednic všude ve firmě spolu s vodou a nealkoholickými nápoji. Až do začátku letošního dubna. Začalo platit nové nařízení, které pití piva v práci omezuje pouze na pauzu na oběd.

"Včera jsme pivo ze všech chladniček odstranili. Jediné místo, kde jej nyní mohou zaměstnanci dostat, je podniková jídelna v době oběda," uvedl mluvčí Carlsbergu Jens Bekke.

Řidiči si však udrželi svou výjimku - nárok na tři piva mimo pauzu na oběd. Kamiony pivovaru jsou totiž vybaveny takzvaným alkoholovým zámkem, který neumožní řidiči nastartovat, pokud je opilý.

Výjimka se však nelíbí skladníkům. Chtějí stejné podmínky. A proto osm stovek zaměstnanců pivovaru včera vstoupilo do stávky. Skladníkům totiž vyjádřili podporu i další zaměstnanci.

Ve stávce dnes pokračovalo ještě 250 lidí a sporem se bude zabývat Konfederace sdružení dánského průmyslu a obchodu. Stávka na dnešek zastavila dodávky z Kodaně a opozdí i další dodávky. Pivovar by však neměla významněji postihnout.

Pivo zdarma? Možná po práci

To zaměstnanci českých pivovarů si o neomezeném přístupu k pivu zdarma mohou nechat jen zdát. Důvodem číslo jedna je zákoník práce, který zákaz konzumace alkoholu na pracovišti obsahuje. Řidiči by nejspíš se třemi pivy za den a dalšími k obědu neobstáli v nulové toleranci alkoholu za volantem, která pro ně platí.

"Naši zaměstnanci nesmí popíjet pivo v pracovní době jako ti v Dánsku. Důvodem jsou krom zákoníku práce i pravidla bezpečnosti práce a naše interní firemní politika. Každý z našich pivovarů své zaměstnance při prodeji svých produktů zvýhodňuje - ať už to jsou poukázky na pivo zdarma nebo sleva v podnikové prodejně. Vychutnávat si je ale mohou až po práci," uvedla Kateřina Eliášová, mluvčí skupiny Heineken, která v Česku vlastní mimo jiné pivovary Starobrno nebo Krušovice.

Ve všech pivovarech však existuje skupinka vyvolených, kteří v práci popíjet mohou. "Výjimku tvoří skupina asi deseti osob, jako jsou členové kontroly kvality, degustátor a sládek - ti mají v náplni práci senzorické degustace piv," doplnila za Budějovický Budvar Kateřina Kociánová.

 

Právě se děje

Další zprávy