Brusel podruhé kárá Česko za "ojetiny"

Adam Junek
29. 6. 2006 13:30
Brusel - Porušení pravidel volného trhu. Tak hodnotí Evropská komise přístup Česka k dovozu ojetých vozů. Poslala proto Praze už druhé varování.

"Je třeba, aby komise zakročila, aby spotřebitelé mohli plně využívat výhody jednotného trhu," uvedl místopředseda komise Günter Verheugen. Podle něj totiž se dvěma skoro stejnými auty nesmí být zacházeno různě, ať už jsou zaregistrovány v dané členské zemi, nebo do ní teprve míří ze zahraničí.

A právě rozdílného zacházení se Česká republika spolu s dalšími čtyřmi členskými státy dopustila.

"České právo zakazuje dovážet auta starší pěti nebo osmi let (což záleží na typu) a vyžaduje dodatečné kontroly, než bude takové auto zaregistrováno. Toto však nepožaduje, když už auto bylo v zemi dříve zaregistrováno. Na první vytýkací dopis z března loňského roku vláda České republiky odpověděla, že to je omluvitelné z důvodu bezpečnosti dopravy a života lidí," píše komise ve zdůvodnění, proč pokračuje v kárném řízení.

"Nicméně komise se domnívá, že Česká republika neprokázala nutnost těchto diskriminačních opatření. České úřady pak souhlasily, že učiní potřebná opatření, ale ani rok po vytýkacím dopise není česká legislativa v souladu s pravidly volného trhu," píše se dále.

Přitom od 1. července začíná platit nový zákon, který umožňuje do České republiky dovézt jakkoliv staré auto. "Při dovozu ojetého automobilu nebude od července vyžadován žádný limit pro stáří vozidla. Předpokladem však je, že takový vůz už má příslušné národní typové schválení," uvedla mluvčí Ministerstva dopravy Marcela Žižková.

Proto je patrně druhý vytýkací dopis komise jen formální záležitostí. "Je to tradiční postup Bruselu, kdy se snaží donutit členskou zemi sladit právní řád s legislativou Unie. Další krok, tedy žalobu k Evropskému soudnímu dvoru, s nejvyšší pravděpodobností už nepodá," uvedli pracovníci Odboru vnitřního trhu a služeb EU Ministerstva průmyslu a obchodu.

"My nyní musíme počkat, až tak zvané oddůvodněné stanovisko komise dorazí, což by mělo být v průběhu příštího týdne. Pak teprve můžeme zaujmout oficiální stanovisko. Záleží totiž na právním stanovisku, které v něm komise zaujímá," uvedl Richard Krpač, mluvčí Ministerstva zahraničí.

Žalobu by přesto komise podat mohla, a to za období, kdy legislativa nebyla sladěna. Nicméně takový postup by byl ojedinělý.

Podle informací, které má deník Aktuálně.cz, jde v zásadě o nedorozumění. Úředníci komise totiž mají k dospozici stanovisko české strany, kde už je zapracováno nové znění zákona, který umožňuje dovoz jakkoliv starých vozů. Do předpřipraveného "pokárání" komise jen nebylo dostatečně promptně zapracováno. 

 

Právě se děje

Další zprávy