Ojetiny míří do Česka

Red Eko
12. 6. 2006 11:16
Praha - Ojetých aut na českých silnicích přibude. Od ledna do května vzrostl jejich dovoz o téměř 13 procent na 62 026 vozů. Navíc od července  nebude dovoz ojetin limitován jejich stářím.

O 11 000 aut tak byl překonán prodej nových vozů, který ve stejném období naopak zaznamenal pokles o více než pět procent. Vyplývá to z informací Sdružení automobilového průmyslu.

Pokles prodeje osobních aut byl již tradičně způsoben přesunem části prodaných vozů do kategorie lehkých užitkových kvůli odpočtu DPH. Odbyt v této kategorii vzrostl o 34 procent na 18.247 aut. Dovoz ojetých vozů stoupl jen o 2,5 procenta na 2945 aut.

V případě, že by se k novým osobním vozům připočetly užitkové, které konstrukčně vycházejí z osobních, tedy osobní vozy vybavené pouze bezpečnostní přepážkou, byl by propad prodeje jen kolem 0,7 procenta na 55.500 aut.

Nejprodávanější značka Škoda zaznamenala v prvních pěti měsících pokles prodeje osobních a lehkých užitkových aut o 4,2 procenta na 25.364 vozů. Podíl malých vozů z kolínské továrny TPCA na trhu osobních aut byl 0,89 procenta, což představuje 456 aut.

Přivez si co chceš

"Při dovozu ojetého automobilu nebude od července vyžadován žádný limit pro stáří vozidla. Předpokladem však je, že takový vůz už má příslušné národní typové schválení," uvedla mluvčí ministerstva dopravy Marcela Žižková.

Podle ní jde o naprostou většinu vozidel, která jsou nyní v provozu. Odpadne tak dosavadní požadavek, aby dovážená osobní vozidla a motocykly nebyly starší osmi let a aby nákladní vozy a autobusy nebyly starší pěti let. Pokud však u automobilu nebude možné prokázat typové schválení, budou se na něj vztahovat dosavadní limity.

 

Právě se děje

Další zprávy