Britská banka HSBC ztratila data statisíců klientů

Redakce EKO
8. 4. 2008 11:15
Případ již vyšetřují místní úřady
V případě jedné z největších bank světa, britské HSBC, nejde o první případe pochybení.
V případě jedné z největších bank světa, britské HSBC, nejde o první případe pochybení. | Foto: HSBC

Londýn - Britská banka HSBC se omluvila 370 tisícům pojištěnců za ztrátu počítačového disku, který obsahoval jejich osobní data.

Podle informací, které zveřejnila většina britských deníku, je však disk s daty téměř bezcenný.

Data jsou bezcenná, brání se banka

Na disku chybí adresy i čísla bankovních kont. "Kromě jmen, data narození a skutečnosti, zda pojištěnec kouří, na disku nic nenajdete," tvrdí banka.

Všem postiženým pojištěncům se přesto hodlá individuálně omluvit a seznámit je průběhem vyšetřování.

Celou záležitost již prošetřuje britský Úřad peněžních služeb, který v případě pochybení rozhoduje o finančním postihu.

Disk se měl ztratil v polovině února, když ho britské vedení zaslalo poštou švýcarské zájišťovny Swiss Re. Důvodem pro výjimečný a zastaralý způsob předání informací byla nefunkční digitální technologie, kterou banka standardně využívá.

Celou záležitost již prošetřují britský Úřad peněžních služeb, který v případě pochybení rozhoduje o finančním postihu.
Celou záležitost již prošetřují britský Úřad peněžních služeb, který v případě pochybení rozhoduje o finančním postihu. | Foto: Aktuálně.cz

Nejde o nic výjimečného

V případě jedné z největších bank světa, britské HSBC, nejde o první pochybení. Nedávno byla tato bankovní instituce pokutována sumou 1,1 milionu liber za chyby při prodeji pojištění schopnosti splácet finanční závazky.

Podobný trest dostala v prosinci loňského roku pojišťovna Norwich Union Life. Za nedostatečnou ochranu dat ve svých call centrech zaplatila 1,26 milionu liber.

A minulý rok v únoru největší poskytovatel hypoték ve Velké Británii Nationwide musel po krádeži počítače s citlivými daty zaplatit pokutu 980 tisíc liber.

Že ztráty citlivých dat nejsou ve Velké Británii ničím výjimečným dokumentuje listopadové prohlášení berního úřadu, který přiznal, že ztratil detaily o každé rodiny v Británii s dětmi mladšími 16 let.

 

Právě se děje

Další zprávy