Americkým ženám "zavonělo" podnikání

aju
28. 1. 2006 12:00
New York - Vydržované manželky úspěšných majitelů firem? V žádném případě, Američanky vlastní stále více firem.

Podle nejnověji zveřejněné studie ústavu Census Bureau přibyla v letech 1997 až 2002 celá pětina firem, které vlastní ženy. Celkově jich tak je 6,5 milionu a společně v posledním roce, kterým se studie zabývá, utržily 940 miliard dolarů.

"Takových firem bude přibývat ještě rychleji," věří Erin Fullerová, prezidentka americké národní asociace majitelek firem. "Až do roku 1988 se často stávalo, že jsem se nemohla ucházet o firemní půjčku bez podpisu manžela či otce," vzpomínala Fullerová na serveru New York Daily News.

Muži jsou však vlastníky podniků ještě stále ve větší míře než ženy. Patří jim dvě třetiny všech soukromě vlastněných firem. Ale ve sledovaném období se počet muži ovládaných firem zvýšil jen o šestnáct procent.

Přesto se ženy prý stále setkávají s tím, že jsou považovány za "paní lékárníkové než paní lékarnice". Například Margaret Smithová z Los Gatos v Kalifornii vlastní obchod s kuchyňským vybavením a potřebami pro domácnost a tržby její firmy se pohybují v milionech dolarů.

"Často mě obchodní partneři přehlížejí a považují za manželku majitele. Stalo se mi to na několika veletrzích. Naprosto mě ignorovali a chtěli uzavírat obchody s mým manželem," uvedla Smithová pro Houston Chronicle. "Ten ale o mém podnikání nemá ani zdání, byl tam se mnou jen tak na výletě," dodala.

Organizace sdružující ženy si stále stěžují, že podniky vedené ženami mají často problém s přístupem na kapitálové trhy a především k vládním zakázkám. "Jen tři procenta vládních zakázek získaly podniky, které vlastní ženy," zlobí se Susan Phillips Bariová, prezidentka Národního výboru podniků vlastněných ženami.

 

Právě se děje

Další zprávy