Alitalia se svého zachránce nedočká

čtk, eko
18. 7. 2007 10:30
Air One odstoupila te tendru na privatizaci Alitalie
Foto: Alitalia

ČTĚTE VÍCE:

Milán - Italská letecká společnost Alitalia se privatizace zatím nedočká. V noci na dnešek italský letecký přepravce Air One odstoupil z tendru na koupi nejméně 39,9 procenta konkurenční firmy. Privatizace ztrátové Alitalie je tak před pondělní uzávěrkou pro závazné nabídky v troskách.

Jediným zájemcem totiž po odstoupení Air One zůstává americký investiční fond MatlinPatterson, jehož dosavadní aktivitu v přípravných jednáních však italský ministr dopravy Alessandro Bianchi označil za téměř nulovou.

"Celá privatizace prakticky zkrachovala, protože jediný věrohodný uchazeč odstoupil," řekl Mauro Rossi, šéf jedné z odborových skupin fungujících v Alitalii.

Italské ministerstvo financí uvedlo, že tendr na prodej akcií Alitalie je před uzávěrkou 23. července stále otevřen. Vyhradilo si však právo "učinit jakékoli rozhodnutí o pokračování privatizačního procesu". Nezdar v privatizaci Alitalie by pro vládu Romana Prodiho znamenal významnou porážku. Vláda  tendr oznámila před sedmi měsíci poté, co předchozí snahy o ozdravení společnosti selhaly.

Letiště chce budoucí pasažéry oslovit Prahou jako zajímavou turistickou destinací.
Letiště chce budoucí pasažéry oslovit Prahou jako zajímavou turistickou destinací. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Horší podmínky nechceme

Domácí média naznačují, že vláda by nyní mohla tendr zrušit a jednat s možnými kupci jednotlivě. Další možní kandidáti, kteří se do tendru nepřihlásili, jsou podle tisku Air France nebo Lufthansa.

Air One zdůvodnila svůj krok tím, že vláda během příprav na tendr změnila a zhoršila podmínky prodeje. Dodala však, že zájem o Alitalii neztrácí a bude sledovat další vývoj. Za stanovení příliš omezujících podmínek prodeje kritizovali vládu i jiní. Air France, která je dlouhodobým obchodním partnerem Alitalie, uvedla, že za takových podmínek nemá o koupi podílu zájem.

Pomoc se nechystá

Podle analytiků je bez privatizace ohroženo přežití vlajkového přepravce. Firma potřebuje k provozu další finanční injekci, snaha o vládní pomoc by se však setkala s tvrdým odporem Evropské komise.

Akcie Alitalie reagovaly dnes na krok Air One propadem o osm procent. Nové problémy pro firmu věští další stávka, kterou palubní personál plánuje ode dneška na 24 hodin. Alitalia nebyla od roku 1999 schopna vytvořit zisk. Stát má v Alitalii 49,9 procenta akcií a vláda naznačila, že v případě potřeby tento podíl prodá celý. Podnik tíží vysoké náklady i požadavky odborářů, kterým se nelíbí plány propouštění a další úspory.

 

Právě se děje

Další zprávy