AIG dostala další pomoc od státu. 40 miliard dolarů

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters
27. 11. 2008 9:28
Ve třetím čtvrtletí prodělala rekordních 24,5 miliardy dolarů
Společnost tento měsíc oznámila, že ve třetím čtvrtletí prodělala rekordních 24,5 miliardy dolarů po zisku 3,1 miliardy dolarů před rokem.
Společnost tento měsíc oznámila, že ve třetím čtvrtletí prodělala rekordních 24,5 miliardy dolarů po zisku 3,1 miliardy dolarů před rokem. | Foto: Reuters

Washington - Pojišťovnický gigant AIG dostal ze záchranného balíčku americké vlády 40 miliard dolarů. Přesně tolik vynaložilo ministerstvo financí na odkup jeho akcií.

Jde tak už o druhou velikou vládní injekci pro AIG, která byla v minulosti podle tržní hodnoty největší pojišťovnou na světě. Již v září poskytl Fed bance překlenovací úvěr ve výši 85 miliard dolarů.

Pád AIG by přinesl chaos

Pád světové pojišťovnické jedničky totiž podle slov ekonomů mohl přinést potíže tisícům dalších firem. "Rada guvernérů rozhodla, že v současných podmínkách by nekontrolovaný pád pojišťovny AIG ještě více zhoršil situaci na finančních trzích," zdůvodnili centrální bankéři tehdy své rozhodnutí.

Vláda rovněž převzala 79,9 procent akcií AIG, čímž si zajistila vliv na řízení pojišťovnického gigantu. Vedení pojišťovny spolu se šéfem Robertem Willumstadem se navíc muselo vzdát svých funkcí.

Společnost tento měsíc oznámila, že ve třetím čtvrtletí prodělala rekordních 24,5 miliardy dolarů po zisku 3,1 miliardy dolarů před rokem.

Kromě AIG podala americká vláda pomocnou ruku také dalším finančním ústavům. Tento týden zveřejnila plán na záchranu Citigroup, druhé největší banky v USA, která působí ve více než 100 zemích světa včetně Česka. Již dříve byla nucena převzít hypoteční giganty Fannie Mae a Freddie Mac.

 

Právě se děje

Další zprávy