Aféra vadných hraček pokračuje. Mattel už zase stahuje

rg, WSJ
26. 10. 2007 13:30
Z trhu muselo přes 55 tisíc kousků
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Brusel - Předvánoční šílenství kolem zdraví nebezpečných hraček pokračuje.

Americký výrobce hraček Mattel totiž oznámil, že stáhl z prodeje dalších 55 500 kusů výrobků pro děti ze série "Go Diego Go". Tyto hračky, které byly vyvezeny do Spojených států, Kanady, Anglie a Irska, totiž měly vysoký obsah olova v laku. Informoval o tom list Wall Street Journal.

Ačkoliv se tentokrát jednalo o poměrně malý počet výrobků, za poslední dobu se u Mattelu z důvodu olova stahovalo již počtvrté. Například v srpnu se jednalo o jeden a půl milionu hraček.

Viceprezident Mattelu pro korporátní odpovědnost Geoff Massingberd, říká, že společnost nyní testuje vzorky většiny hraček, které před Vánocemi hodlá vypustit do světa.

Právě stahovaná várka jedovatých hraček byla vyrobena mezi 17. květnem a 11. srpnem. Jejich formování a barvení dostala jako zakázku čínská společnost Man Shing, která úkol později postoupila firmě Hua Yi. Ta používala neschválený postup.

Mattel tedy stáhl z amerického trhu 38 000 hraček, z Anglie a Irska 12 000 hraček a z Kanady 5 500 kusů. Aféra okolo jedů v hračkách se v říjnu projevila v poklesu zisků o devět desetin procenta.

V souvislosti s Mattelem řekla eurokomisařka pro ochranu spotřebitelů Meglena Kuneva, že na zpřísnění kontrol je ještě mnoho práce. Globální nabídkové řetězce s sebou nesou nové výzvy a otevřený trh je postaven na zákazníkově důvěře, dodala.

Souvislosti:

 

Právě se děje

Další zprávy