Stvořil ikonického Legáčka, záměrně bez nálady či rasy. Zemřel vynálezce Knudsen

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
24. 2. 2020 9:58
Dánský vynálezce figurek Lego Jens Nygaard Knudsen zemřel ve věku 78 let. Slavnou postavičku s pohyblivýma rukama a nohama vymyslel v 70. letech minulého století, napsal list Le Monde na svém webu.
Foto: Lego

Knudsen zemřel již ve středu 19. února v městečku Hvide Sande na západním pobřeží Dánska, jeho smrt o víkendu oznámili jeho bývalí kolegové. "Měl fantastickou představivost, měl tolik nápadů," řekl agentuře AFP někdejší designér firmy Niels Milan Pedersen.

Knudsen pracoval ve firmě Lego v letech 1968 až 2000. Jeho figurka byla na trh uvedena v roce 1978. Firma se ji rozhodla ponechat neutrální výraz v obličeji a bez rozlišení pohlaví či rasy; vše ponechala na představivosti dětí.

"Vytvořil tuto figurku, aby oživil domovy" a další stavby, vytvořené z kostiček Lego, poznamenala vdova Marianne Nygaard Knudsenová v televizní stanici TV2.

Skupina Lego, založená v roce 1932 Olem Kirkem Christiansenem, měla ke konci předloňského roku více než 17 000 zaměstnanců. Své slavné kostičky, které lze libovolně spojovat dohromady, uvedla v moderní podobě na trh v roce 1958.

 

Právě se děje

Další zprávy