Stírací los jako touha po okamžitém štěstí. Jsou tu 30 let, to zásadní ale mají vzadu

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 7. 10. 2019 9:42
Na podzim roku 1989 se v tehdejším Československu jako první objevil stírací los Spartakiádní hra. A odstartoval mimořádný zájem, který trvá dodnes. Lidi na nich láká především okamžitá možnost výhry. Podle dostupných údajů ministerstva financí vzrostly například v roce 2016 tržby ze stíracích losů meziročně o třetinu na 2,59 miliardy. Alespoň jednou za rok si los koupí polovina populace Česka.
Třicet let stíracích losů
Třicet let stíracích losů | Foto: Sazka

Tutovka za miliardu

  • Doposud historicky nejúspěšnějším losem byla Tutovka, které se za pouhých pět let prodalo 230 milionů kusů a na výhrách byla vyplacena více než miliarda korun.

Tutovka kombinovala stírání losů, loterii, spotřebitelskou soutěž a televizní show a vyhrávaly se v ní dosud nevídané finanční částky. Hrálo se tu o rovný milion korun, což byla suma, za kterou si tehdy bylo možné pořídit dům. Získat jste ale také mohli i automobily, televize, fotoaparáty nebo atraktivní zájezdy.

Nejpopulárnější česká okamžitá hra se konala v letech 1991 až 1996. 

Na televizních obrazovkách ji proslavila hlavně herečka Valérie Kaplanová, které od té doby neřekl nikdo jinak než Bába Tutovka. V televizní soutěži hráči plnili celou řadu kuriózních disciplín. 

  • Sazka ve svých statistikách uvádí, že kdyby se všechny tikety Tutovky poskládaly do řady za sebe, vytvořily by trasu dlouhou 23 000 km.
 

Právě se děje

Další zprávy