Průmysl v lednu zpomalil meziroční růst. Stále je v solidní kondici, hodnotí expert

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
12. 3. 2021 9:50
Český průmysl v lednu zpomalil meziroční nárůst na 0,9 procenta z prosincových 2,5 procenta. K růstu nejvíce přispěla produkce kovových výrobků a také výroba chemických látek. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Stavební výroba svůj propad mírně zpomalila. V lednu se produkce reálně meziročně snížila o 5,2 procenta po prosincovém revidovaném poklesu o 11,4 procenta.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

"Navzdory všem překážkám se průmysl jako celek zatím drží. V lednu, podobně jako koncem loňského roku, průmyslová produkce mírně rostla. Můžeme to považovat za dobrý výsledek, neboť čísla srovnáváme s lednem roku 2020, kdy hospodářství v Česku ještě běželo standardně," uvedl k datům o průmyslové produkci ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka. 

Výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků se proti loňskému lednu zvýšila o 4,2 procenta, produkce chemických látek a přípravků téměř o deset procent, výroba elektrických zařízení rostla o čtyři procenta. Naopak o více než pětinu klesla výroba nápojů, o šest procent nižší byla produkce potravin, opravy a instalace strojů a zařízení pak klesly zhruba o deset procent.

Vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová upozornila, že výkon průmyslu v lednu ve srovnání se silným prosincem mírně poklesl. "Odvětví, která tradičně k růstu produkce přispívají nejvíce, v lednu vykázala dokonce mírný meziroční pokles. Výrazný pokles produkce v nápojovém průmyslu pak dlouhodobě odráží sníženou poptávku v důsledku pandemie," uvedla Doležalová.

Hodnota nových zakázek v lednu meziročně klesla o 4,6 procenta. Zakázky ze zahraničí se zvýšily o 5,5 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky klesly téměř o čtvrtinu. "Meziroční pokles byl ovlivněn zejména vysokou srovnávací základnou z ledna 2020, kdy byly uzavřeny dlouhodobé zakázky ve vysoké hodnotě," uvedli statistici.

"Průmysl si i v úvodu roku udržel solidní kondici z posledních měsíců loňska. Produkce očištěná o pracovní dny pokračovala v lednu v mírném růstu, který trvá již od října. Meziročně nižší počet pracovních dnů ovšem nepřál neočištěné produkci, která ukázala největší pokles od loňského srpna," řekl k údajům analytik UniCredit Ban Patrik Rožumberský.

Pohoršily si pozemní stavby

Propad stavební výroby v Česku podle dat ČSÚ mírně zpomalil. V lednu se produkce ve stavebnictví reálně meziročně snížila o 5,2 procenta po prosincovém revidovaném poklesu o 11,4 procenta. Stejně jako o měsíc dříve si pohoršily pozemní stavby, kam spadá výstavba bytů, kanceláří nebo skladů. Inženýrské stavitelství, tedy zejména dopravní stavby, vzrostlo. Meziměsíčně stavební výroba stoupla o 4,2 procenta.

"Stavební produkce v lednu narazila na vysokou základnu a horší počasí, přesto její meziroční pokles nebyl tak výrazný a meziměsíčně dokonce vzrostla. Dále platí, že inženýrské stavitelství je na tom lépe než pozemní stavby," uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby Petra Cuřínová.

Pozemní stavitelství se ve srovnání s loňským lednem snížilo o 6,5 procenta, inženýrské stouplo o 0,1 procenta.

Úřady v prvním měsíci roku vydaly 6044 stavebních povolení, meziročně o 12,3 procenta méně. O 8,3 procenta klesla i orientační hodnota těchto staveb, která tak dosáhla 33 miliard korun.

Ubylo rovněž bytů, které se začaly stavět. V lednu jich bylo 2629, meziročně o 11,3 procenta méně. Naopak počet bytů, které stavbaři dokončili, proti loňskému lednu stoupl o 11,5 procenta na 3027.

"Další vývoj ovlivní orientační hodnota nově povolených staveb, tento ukazatel ovšem nedává stavebnictví příliš šancí na růst. Podniky nad 50 zaměstnanců sice vykázaly v loňském posledním čtvrtletí lehký růst hodnoty zakázek v běžných cenách, ovšem celkový objem nově povolených staveb zůstal v poklesu, což platí i pro leden," uvedl k tomu hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Podle analytika Trinity Bank Lukáše Kovandy letos stavebnictví klesne o šest procent. "Jeho setrvačnost je totiž vyšší než třeba v průmyslu, který se letos již z pandemické situace do značné míry zotaví," uvedl Kovanda.

Video: Ministerstvo obrany chce podpořit špičkové české firmy

Už v jarní vlně pandemie vznikla na ministerstvu obrany myšlenka, že by bylo s očekávanou ekonomickou krizí dobré podpořit domácí obranný průmysl. | Video: Ministerstvo obrany
 

Právě se děje

Další zprávy