Státní zastupitelství má pochybnosti o poctivosti reorganizace skupiny Arca

ČTK ČTK
3. 5. 2022 18:53
Státní zastupitelství má pochybnosti o poctivosti reorganizace skupiny Arca

Městské státní zastupitelství v Praze vyjádřilo pochybnosti, zda zkrachovalá investiční skupina Arca Investments myslí své sliby reorganizace poctivě. Uvedlo, že firma pravděpodobně neposkytuje dostatečnou součinnost insolvenčnímu správci. Státní zástupkyni znepokojuje také pokles hodnoty aktiv firmy a krátící se čas pro podání žalob proti majetkovým transakcím. Lhůta uplyne 11. května. Vyplývá to z dokumentu zveřejněného v Insolvenčním rejstříku, na který dnes upozornil server Seznam Zprávy.

Insolvenční řízení s Arca Investments zahájil pražský městský soud loni v květnu. Věřitelé přihlásili pohledávky za zhruba 23 miliard korun, z nichž menší část nebyla uznána. O řešení úpadku reorganizací, nikoli konkurzem, rozhodla schůze věřitelů na počátku října.

Pražské městské státní zastupitelství poukázalo na to, že Arca tvrdí, že nemá informace o propojených firmách na Kypru, Maltě a ve Velké Británii, kterým přitom poskytla bez zajištění miliardy korun z peněz získaných ve směnečných programech od veřejnosti. Insolvenční správce Lee Louda tak musel potřebné údaje žádat z policejního spisu, protože krach firmy vyšetřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu. "Zmíněná okolnost vyvolává další pochybnosti o poctivosti záměru dlužnice (společnosti Arca) spojeného s její reorganizací," uvedla státní zástupkyně Anna Marková.

Znepokojení nad blížícím se koncem lhůty určené insolvenčnímu správci k podání odpůrčích žalob proti majetkovým transakcím zvyšuje podle státní zástupkyně obsah znaleckého posudku z letošního dubna, podle kterého měla aktiva zkrachovalé firmy ke konci loňského září hodnotu necelých 103 milionů eur (zhruba 2,54 miliardy Kč). Podle účetní závěrky společnosti přitom hodnota jejích aktiv odpovídala ke konci října 2020 částce 748,5 milionu eur (cca 18,46 miliardy Kč).

 

Právě se děje

Další zprávy