Uber v Praze spustí rozvoz jídla. Nový konkurent společnosti DámeJídlo by mohl začít už v létě

Jan Úšela Jan Úšela
21. 2. 2018 20:05
Uber letos v Praze spustí službu Uber Eats, prostřednictvím které budou jeho řidiči lidem rozvážet jídlo. Americké firmě by nová služba měla pomoci více vytížit její pražské řidiče.
Uber Eats.
Uber Eats. | Foto: Reuters

Praha - Americká alternativní taxislužba Uber v Česku spustí novou službu Uber Eats. Vedle přepravy lidí by v Praze měli řidiči Uberu také rozvážet jídla, která si lidé po internetu objednají z restaurací.

Česká pobočka firmy zatím nechce spuštění nové služby blíže komentovat, podle zdrojů HN by ale její start měl přijít v letošním roce. Zmiňuje to i tuzemský šéf MacDonald`s Tomasz Rogacz, jehož fastfoodový řetězec s Uber Eats spolupracuje na zahraničních trzích a chystá se na rozvoz svých jídel také v tuzemsku.

Uber Eats funguje podobně jako tuzemská rozvážková firma DámeJídlo, která na webu za úplatu spojuje partnerské restaurace s jejich zákazníky, jimž jídla doručuje. Objednat si oběd nebo večeři přes Uber by mělo jít prostřednictvím speciální mobilní aplikace nebo webové stránky.

Její českou verzi už firma v tichosti spustila. Doručování na ní zatím nefunguje, Uber už ale přes web láká první restaurace, aby se do jeho rozvozu zapojily.

Američané zatím nechtějí říci, kdy v Praze, kde jako v jediném českém městě jezdí, Uber Eats rozjedou. "Platí, že je pro nás spuštění této služby do budoucna logickým krokem," říká šéf českého Uberu Tomáš Peťovský. Podle zdrojů týdeníku Euro by měl Uber začít s rozvážkou pokrmů už v první půlce letošního roku.

Uber Eats už jídla rozváží ve více než 200 městech světa, ze sousedních států zatím služba funguje v Rakousku a v Polsku. Pokud Američané svou rozvážku jídla v Praze rozjedou, stane se nejspíš vážnou konkurencí dosud dominantního DámeJídlo.

To rozváží v celé republice, Praha, kde má půlku z dvou tisíc partnerských restaurací, je pro něj ale klíčová. Uber se přitom při svém pražském rozvozu jídla může spolehnout asi na dva tisíce řidičů, kteří pro něj v hlavním městě jezdí. Restauracím navíc slibuje, že jejich pokrmy zákazníkům doručí zhruba do 15 minut od přípravy. 

DámeJídlo je ztrátové, tržby mu ale rostou dvouciferně. Podle posledních dostupných čísel z roku 2016 firma na tržbách meziročně vyrostla o 27 procent, když utržila 164 milionů korun. Předloňská ztráta přitom činila 37 milionů. Česká společnost se přesto může opřít o silné investory.

Webová stránka nové služby.
Webová stránka nové služby. | Foto: UberEats

Její německý vlastník Delivery Hero už pokrmy rozváží ve čtyřiceti zemích světa a loni vstoupil na frankfurtskou burzu, kde od investorů posbíral přes čtyři miliardy eur, aby se proti silným konkurentům, jako je právě Uber, zajistil.

Podle všeho je snahou Uberu rozvozem pokrmů posílit vytíženost svých řidičů v časových úsecích dne, kdy s nimi lidé tolik nejezdí. Spuštění nové služby ale pro firmu může přijít v čase, kdy se v Česku řeší její regulace.

Tradiční taxikáři proti Uberu v ulicích Prahy několikrát protestovali, protože se jim nelíbí, že řidiči Uberu nepoužívají povinné taxametry a nevlastní taxikářské licence. Babišova vláda proto hodlá parlamentem protlačit novelu zákona, která by po řidičích služby získání licence požadovala.

 

Právě se děje

Další zprávy