Z nového bitcoinu je třetí největší virtuální měna. Čeká se ale na jeho pád

Jan Úšela Jan Úšela
Aktualizováno 2. 8. 2017 14:46
Bitcoin se v úterý rozdělil na dvě měny: bitcoin a bitcoin cash. Původní bitcoin při rozštěpení neoslabil, nová verze měny rychle narostla na hodnotu přes 600 dolarů. Dlouhodobě se očekává, že bitcoin cash bude spíše oslabovat, protože ho podporuje menšina bitcoinových uživatelů. K rozdělení došlo kvůli sporům o technickou podobu digitálního platidla.
Foto: Bitcoin.org

Praha - Po úterním rozdělení digitální měny bitcoin se hodnoty obou jejích nástupnických platidel zatím drží na slušné úrovni. Klasický bitcoin v úterý ráno ještě před rozdělením dosáhl svého historického rekordu a prodával se za 2925 dolarů. Poté o 200 dolarů oslabil. Od úterního podvečera, kdy k rozkolu došlo, se jeho hodnota drží kolem 2700 dolarů. 

Raketový start zaznamenalo i odštěpené platidlo bitcoin cash. Těsně před úterní půlnocí dosáhlo ceny 380 dolarů a ve středu ráno už jeho kurz přesahoval 400 dolarů. Odpoledne kurz dále rostl a kolem půl třetí se podle serveru CoinMarketCap pohyboval kolem 640 dolarů.

Celý bitcoinový trh na rozdělení zatím vydělává. Původní hodnota trhu dosahovala 47 miliard dolarů. Nyní mají všechny klasické bitcoiny souhrnnou cenu 44 miliard dolarů. Tržní kapitalizace bitcoin cash pak překročila 10 miliard dolarů. Tím se BCH stává třetí největší digitální měnou po klasickém bitcoinu a měně ethereum.

Silná pozice nového bitcoinu cash (BCH) vyplývá z technické podoby rozdělení. Při ní všichni vlastníci digitální měny zdarma získali i stejný počet nových virtuálních mincí bitcoin cash.  

Většina bitcoinových uživatelů ovšem nové digitální měně nevěří a chystá se ji prodat. Trhy proto očekávají, že kurz bitcoin cash bude spíše klesat. Zatím k tomu nedošlo, protože celý proces rozštěpení zaznamenal zpoždění a řada bitcoinových burz ještě nezačala s bitcoin cash obchodovat, i když už ohlásily, že tak učiní.

V úterý proběhlý rozkol souvisí se sporem uživatelů, kteří o podobě platidla demokraticky rozhodují. Kvůli rostoucímu počtu bitcoinových transakcí přestává jeho platební síť stíhat. Různé tábory uživatelů se ale nemohou shodnout, jak problém po technické stránce vyřešit. Spory nyní vyústily v to, že skupina čínských uživatelů kolem směnárny ViaBTC ohlásila, že provede rozdělení a spuštění bitcoinu cash.

Nová verze platidla má umožnit provádění více transakcí, aby už nedocházelo k nepotvrzování některých plateb. Podle všeho ale přílišný zájem ani zemětřesení mezi 10 miliony nynějších uživatelů bitcoinu nevzbudí.

Podle Martina Šípa z organizace Paralelní Polis, která v Česku bitcoiny propaguje, nynější dělení ve výsledku nebude příliš významné, protože skupina čínských těžařů, která za ním stojí, je poměrně malá. "Daleko podstatnější je hrozba, s níž v posledních dnech přišli významní těžaři. Ti se sice s vývojáři dohodli na kompromisu, uvedli ale, že se k 1. listopadu sami oddělí," vysvětluje Šíp.

 

Právě se děje

Další zprávy