Byly jich tisíce, teď zmizela poslední. S telefonní budkou v Hlubyni se lidé i fotili

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 17. 6. 2021 15:17
V Česku definitivně skončila éra telefonních budek. Dělníci v Hlubyni na Příbramsku tento čtvrtek odstranili poslední budku v zemi. Stát veřejné telefonní budky přestal dotovat a operátor O2 už dříve avizoval, že je v takovém případě neplánuje dál provozovat. V dobách jejich největší slávy jich přitom bylo po Česku rozeseto přes 30 tisíc. Prohlédněte si fenomén mizející v propadlišti dějin.
Poslední telefonní budka v Česku se nacházela v Hlubyni na Příbramsku, i tu ale dělníci v polovině června odstranili.
Poslední telefonní budka v Česku se nacházela v Hlubyni na Příbramsku, i tu ale dělníci v polovině června odstranili. | Foto: ČTK

Demontáž poslední budky

Odstraňování budky na návsi v Hlubyni přilákalo také řadu místních. "Bydlím tady vedle, takže nějakou nostalgii cítím," řekl starší muž, který se představil jako Jaroslav. Kdy z budky naposledy volal, asi ale nevzpomněl. "To už je let," dodal.

Podle starosty obce Petra Boukala (nez.) Hlubyni poslední budka proslavila. "Jezdila se sem spousta lidí fotit se s poslední telefonní budkou," řekl Boukal, podle kterého měl tento telefonní přístroj využití hlavně před nástupem internetu, kdy lidé neměli pevné linky.

Obec se 150 obyvateli teď uvažuje o tom, že by na místě poslední budky instalovala pamětní desku. Mohl by tak vzniknout zajímavý turistický cíl.

 

Právě se děje

Další zprávy