Špatně placení učitelé = chudé Česko. Podívejte se, jak se země okrádá o budoucnost

Iva Špačková Iva Špačková
12. 4. 2019 6:12
Čeští učitelé dostávají za svou práci v porovnání s 24 zeměmi OECD nejméně peněz. Ačkoliv to Česku pomáhá držet veřejný dluh v dobrých číslech, na prosperitu země to má špatný vliv. Ukazuje to studie České spořitelny zaměřená na vztah mezi výší platů učitelů, studijními výsledky žáků a výkonností ekonomiky. Studie však přitom zároveň odhaluje, že jen zvýšit platy nestačí. Školy potřebují také dobrý systém a kvalitní řízení, jinak jimi peníze protečou bez většího užitku.
Foto: Česká spořitelna

Učitelé „vybudovali“ Temelín

Pokud by se podfinancování českých učitelů sečetlo i s úroky od roku 1990, tak by tento skrytý nakumulovaný dluh převýšil částku 500 miliard korun.

"Těžko můžeme být pyšní na nízký státní dluh, když se o něj mimo jiné zasloužil pokles investic do tak klíčové oblasti prosperity naší společnosti, jako je vzdělání," říká ekonom České spořitelny Michal Skořepa a dodává: "Bez přehánění můžeme říci, že nám čeští učitelé koupili Temelín. Oněch více než 500 miliard, které stát učitelům na platech za poslední čtvrtstoletí dluží, totiž zhruba odpovídá nákladům na výstavbu dvou jaderných reaktorů."

 

Právě se děje

Další zprávy