Španělsko zamítlo prodej železniční firmy Talgo maďarskému zájemci kvůli vazbám na Rusko

ČTK ČTK
28. 8. 2024 12:41
Španělsko zamítlo prodej železniční firmy Talgo maďarskému zájemci kvůli vazbám na Rusko

Španělská vláda v úterý zamítla prodej železniční společnosti Talgo maďarskému konsorciu Ganz-Mávag kvůli údajným vazbám maďarských investorů na Rusko. Píše to dnes deník El País, který odkazuje na své zdroje z vlády. Na tyto vazby upozornila španělská tajná služba CNI, podle které Rusko může mít zájem o některé technologie společnosti Talgo, jež by mu ulehčily železniční provoz.

V úterý španělské ministerstvo hospodářství oznámilo, že vláda zamítla prodej firmy Talgo maďarskému konsorciu. Jako důvody zmínilo ochranu strategických zájmů Španělska a zaručení národní bezpečnosti, aniž tyto důvody podrobněji vysvětlilo. Transakce se po rozhodnutí vlády nebude smět uskutečnit, informovalo dále ministerstvo.

El País napsal, že v rozhodnutí vlády hrály roli právě informace poskytnuté tajnou službou CNI. Podle ní jeden z členů konsorcia, společnost Magyar Vagon, udržuje neformální vazby s ruskou společností Transmashholding, v ruském přepisu Transmašcholding. Rusové byli dokonce akcionáři maďarské firmy, podílů se ale vzdali po zavedení unijních sankcí kvůli válce na Ukrajině. Přerušení podnikatelských vazeb je však podle CNI čistě formální.

 

Právě se děje

Další zprávy