Snížíme poplatky za platbu kartou, plánují eurokomisaři

ČTK ČTK
17. 7. 2013 14:58
Banky si nyní účtují až 1,5 procenta z hodnoty transakce
 Platební karty
 Platební karty | Foto: Ludvík Hradilek

Brusel - Evropská komise navrhuje omezit výši poplatků, které si banky účtují za zpracování transakcí uskutečněných platebními kartami.

V případě plateb debetní kartou má poplatek činit nejvýše 0,2 procenta hodnoty transakce a u kreditních karet 0,3 procenta. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na návrh zákona, který má být oficiálně představen příští týden.

Omezení má být zavedené nejprve u přeshraničních transakcí - to znamená v případech, kdy zákazník platí kartou v jiné zemi. Po dvou letech má limit začít platit i pro vnitrostátní platby.

Nové omezení někteří úředníci Evropské unie přirovnávají k omezení nařízenému u telefonních poplatků za roaming. Návrh bude mít dalekosáhlé důsledky - sníží se tak důležitý zdroj příjmů bank. Ty totiž nyní v některých zemích vybírají poplatek ve výši až 1,5 procenta hodnoty transakce.

Peníze si neberou přímo od zákazníků, ale od obchodníků, kteří platby kartou umožňují. Pokud zákazník nemá kartu od téže banky, která prodejci poskytla terminál, musí majitel uhradit poplatek za akceptaci karet.

Legislativní návrh bude muset nejprve schválit Evropský parlament a jednotlivé členské země EU. To znamená, že by omezení mohlo začít platit zhruba od konce příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy